Svijet
0

Izbori u Tunisu za šest mjeseci

FENA
Mohammed Ghannouchi
Mohammed Ghannouchi
Tuniski premijer Mohammed Ghannouchi u ponedjeljak je u izjavi za televizijski kanal Al-Arabiya, najavio organiziranje općih izbora u Tunisu "najkasnije za šest mjeseci“.

"Izbori će se organizovati najkasnije za šest mjeseci“, izjavio je Gannouchi neposredno prije najave formiranja vlade nacionalnog jedinstva, zadužene da upravlja u tranzicijskom periodu do narednih izbora.

"Ustav predviđa održavanje izbora za 45 do 60 dana“, ali to vrijeme nije dovoljno da bi se provele reforme neophodne za organizovanje demokratskih izbora, dodao je on.

Rok od šest mjeseci, dogovoren u razgovorima s opozicijskim strankama, koji su prethodili formiranju vlade nacionalnog jedinstva je "razuman“, ocijenio je on.

Ovaj rok će dozvoliti vladi da "promijeni zakon“ i da "strankama da vremena da se organizuju i pripreme za izbore kako glasanje ne bi bilo čista forma“, pojasnio je on.

Mohammed Ghannouchi, posljednji premijer smijenjenog tuniskog predsjednika Ben Alija, saopćio je u ponedjeljak da je formirana vlada nacionalnog jedinstva, koju čine tri opoziciona čelnika i osam ministara iz dosadašnjeg sastava.

Predsjednik Ben Ali, koji je na vlasti već 23 godine, napustio je zemlju u petak, nakon neviđenih jednomjesečnih protesta koji su ugušeni u krvi.