Svijet
0

Izbori u Francuskoj u atmosferi zaoštrene podjele između ljevice i desnice

FENA
Francuzi u nedjelju biraju novog šefa države u atmosferi zaoštrene podjele između ljevice i desnice koja je obilježila završnicu predsjedničke kampanje.

Tenzija je prisutna na ulicama Pariza, koji je podijeljen gotovo po sredini kada je riječ o podršci jednom ili drugom kandidatu - zapadni dio za Sarkozyja, a istočni za Royalovu.

U popularnom pariškom 18. arondismanu, gdje se tradicionalno glasa za ljevicu, rijetki posteri sa Sarkozyjevim likom su izbušeni i "ukrašeni" grafitima, a u imućnom 16. arondismanu, gdje žive uglavnom uspješni poslovni ljudi i bogati nasljednici, isti tretman imaju posteri Royalove.

Na linijama metroa koje vode ka osjetljivim predgrađima, u kojima su prije dvije godine izbili neredi protiv Sarkozyjeve politike čvrste ruke, naljepnice i grafiti pozivaju na glasanje za Royalovu.

Protivnici kandidata desnice su vidljiviji, sa bedževima "Glasam protiv" i "Svi protiv Sarkozyja".

Za Royalovu glasaju uglavnom mlađe žene, studenti i intelektualci, za Sarkozyja šefovi preduzeća, predstavnici medijsko-finansijske elite, vlasnici nekretnina i konzervativni Francuzi, nezadovoljni velikim brojem imigranata, naročito iz Afrike i Azije.

Glasačko tijelo je podijeljeno između dvije vizije društva - one koju nudi Royalova, zasnovane na solidarnosti i socijalnoj pravdi i one koju nudi Sarkozy, viziji konkurentskog društva u mondijalizovanom svijetu, usmjerenog ka individualnom uspjehu, prevashodno finansijskom.

Nadmetanje dva rivala, koje je kulminiralo u televizijskom duelu sredinom prošle sedmice, pratilo je više od 20 miliona Francuza, što pokazuje veliko interesiranje za ove izbore, od kojih se očekuje da će donijeti suštinske promjene u zemlji.

U prvom krugu je izašlo na izbore 84,5 posto birača.

Tradicionalni sukob desnice i ljevice pred kraj kampanje je dobio karakter sukoba ličnosti. Za jedne je Royalova energična i moderna, a za druge nekompetentna. Sarkozyja, pak, pristalice smatraju za ambicioznog i uspješnog, a protivnici za nasilnog i opasnog.

Royalova je pojačala ton posljednjih dana kampanje, suočena sa nepovoljnim anketama, upozoravajući da bi izbor njenog protivnika mogao da dovede do novih socijalnih tenzija, prenio je Tanjug.

Kandidatkinja socijalista je poručila da bi izbor žene na čelo republike predstavljao radikalnu promjenu za Francusku, nudeći "promjenu bez nasilja" sa pogledom okrenutim ka evropskoj social-demokratski orijentiranoj ljevici.

Royalova je uspjela da dobije podršku snaga sa ljevice, ali i centra, okupljenih pod parolom ''Svi protiv Sarkozyja'', ali nije uspjela da dovede u pitanje sigurnu prednost svog rivala.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja ukazivala su da se za desničara opredijelilo 55 posto birača, a za kandidata socijalista 45 posto.

Sarkozy, sin mađarskih imigranata sa reputacijom tvrdog desničara, tokom kampanje se obraćao "Francuskoj koja se rano budi" , ističući u prvi plan izmjene zakona o radu po američkom modelu, uz devizu "onaj koji više radi više i zarađuje".

Njegove pristalice uvjerene su u pobjedu i organiziraju skup u slavu njegove pobjede na pariškom trgu Concorde, poslije zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati, kada će biti poznati prvi rezultati.