Prve procjene
68

Izbori u Francuskoj: Emmanuel Macron i Marine Le Pen ulaze u drugi krug

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nezavisni kandidat Emmanuel Macron i liderka Nacionalnog fronta Marine Le Pen prolaze u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, javlja Guardian na osnovu izlaznih anketa i prvih procjena.

Brojni mediji u francuskoj daju različite rezultate, no, njihovi izvještaji se slažu u jednom, Macron i Le Pen su u drugom krugu. Jedni navode da Macron ima prednost, dok drugi tvrde da su izjednačeni.

Njihovi protukandidati Francois Fillon i Jean-Luc Melenchon zaostaju sa 19,5 posto glasova, dok kandidat socijjalista, Benoit Hamon ima 6,5 posto glasova.

Sada je jasno ko će u drugi krug, tako da će nezavisni kandidat biti u direktnom okršaju s desničarskom kandidatkinjom. Suparnici imaju radikalno drugačiju viziju Francuske.

Macron na svojoj strani ima 23,7 posto glasova, dok je Le Pen pripalo 22 posto. Izlaznost je do 17 sati bila 69,42 posto birača.

Podsjetimo, ne radi se o zvaničnim rezultatima, tako da se ove brojke još uvijek mogu promijeniti. Drugi krug predsjedničkih izbora bit će održan 7. maja.

Republikanski kandidat Francois Fillon, kojemu je drugi krug izmakao za nekoliko posto glasova, priznao je poraz i poručio kako u drugom krugu izbora podržava Emmanuela Macrona te pozvao svoje birače da glasaju protiv Marine Le Pen.

S druge strane u izbornom štabu Marine Le Pen rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora dočekani su s oduševljenjem. Poraz je prvi priznao socijalist Benoit Hamon, koji je pozvao svoje birače da glasaju protiv Marine Le Pen u drugom krugu.

Preliminarni rezultati prvog kruga izbora na osnovu uzorka: Emmanuel Macron: 23,7% Marine Le Pen: 21,7% François Fillon: 19,5% Jean-Luc Mélenchon: 19,5 % Benoît Hamon: 6,2 % Nicolas Dupont-Aignan: 5 % Jean Lassalle: 1,5 % Philippe Poutou: 1,2 %

François Asselineau: 0,8 % Nathalie Arthaud: 0,7% Jacques Cheminade: 0,2 %