Svijet
0

Izbori u Australiji: Među političkim kandidatima nalazi se i Bosanac Ed Husić

Anadolija
Ed Husić
Ed Husić
Više od 14 miliona australijskih glasača danas će izići na glasačka mjesta kako bi izabrala nove političke predstavnike, koji će voditi zemlju u narednom periodu, među kojima se nalazi i kandidat porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Australijski građani će danas glasati za Donji dom parlamenta koji se sastoji od 150 mjesta i Senat od 76 mjesta. Nakon predizborne kampanje, koja je trajala 45 dana danas će biti poznato koje političke partije će voditi zemlju u narednim periodu.

Prema pisanju australijskih medija, očekuje se neizvjesna utrka između vladajuće Radničke partije i glavne opozicione Liberalne partije. Među kandidatima za Donji dom ispred pokrajine Chifley u Sydneyu, nalazi se i Ed (Edhem) Husić, bosanskih korijena.

Inače, on je član parlamenta već tri godine i predstavnik je vladajuće Radničke partije, veliku pažnju svjetske javnosti je privukao kada je prije nekoliko godina zakletvu na svoju novu poziciju u australijskom parlamentu položio držeći Kur'an u ruci.

Na izborima održanim 21. augusta 2010. godine, Husić je dobio veliko povjerenje Australaca i postao jedan od 76 poslanika izabranih na parlamentarnim izborima. Tog dana on je postao i prvi poslanik islamske vjeroispovijesti u Parlamentu Australije.

Husić je sin bosanskih imigranata koji je rođen u Blacktownu u Novom Južnom Walesu. Također, nakon ostavke na mjesto senatora Davida Feeneya iz redova Radničke partije, među kandidatima za mjesto u Senatu nalazi se i značajan broj osoba stranog porijekla među kojima je i Mehmet Tillem, porijeklom iz Turske.

Partija koja dobije najveći broj glasova na ovima izborima će birati 28. premijera Australije.

Inače, muslimani u Australiji žive više od 200 godina i čine 1,7 posto populacije. Islam je druga religija nakon kršćanstva u toj zemlji. Prije nekoliko godina napravljeno je istraživanje o viđenju islama u toj zemlji. Većina Australaca ovu vjeru vidi kao prijetnju načinu tamošnjeg života.