{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanac Ed Edhem Husić izabran u Parlament Australije

7.9.2013. u 15:40
0
5
Bosanac Ed Edhem Husić izabran u Parlament Australije
0
Bosanac Ed Edhem Husić izabran u Parlament Australije
Ed Husić
U Australiji danas su održani opći izborima na kojima je pobijedila Liberalno-nacionalna koalicija predvođena Tony Abbottom dok je dosadašnja vlada Radničke partije priznala poraz, javlja Agencija Anadolija.
Na općim izborima u Donji dom australskog parlamenta ispred pokrajine Chifley u zapadnom Sydneyu ponovo je izabran Ed (Edhem) Husić, porijeklom sa prostora Bosne i Hercegovine.

Ed Husić, koji je član Radničke partije, ispred pokrajine Chifley osvojio mnogo više glasova od svoje protukandidatkinje Isabelle White iz Liberalne partije.

Nakon više od pola prebrojanih glasova, Husić je osvojio više od 61 posto ukupnih glasova za mjesto u Parlamentu Australije.

Inače, on je član Parlamenta već tri godine, a veliku pažnju svjetske javnosti je privukao kada je prije nekoliko godina zakletvu na svoju novu poziciju u australijskom parlamentu položio držeći Kur'an u ruci.

Na izborima održanim 21. avgusta 2010. godine, Husić je dobio veliko povjerenje Australaca i postao jedan od 76 poslanika izabranih na parlamentarnim izborima. Tog dana on je postao i prvi poslanik islamske vjeroispovijesti u Parlamentu Australije.

Husić je sin bosanskih imigranata koji je rođen u Blacktownu u Novom Južnom Walesu.

S druge strane, dosadašnji premijer Australije Kevin Rudd nedugo nakon objavljivanja preliminarnih rezultata glasanja priznao je poraz na općim izborima. Čelnik pobjedničke koalicije na općim izborima 2013. godine Tony Abbott već je proglasio pobjedu i obećao da će nova Vlada raditi na ubrzanim ekonomskim i društvenim reformama u zemlji.

Više od 14 miliona australijskih glasača danas je izišlo na glasačka mjesta kako bi izabralo nove političke predstavnike u Parlamentu Australije.

Australijski građani su danas glasali za Donji dom parlamenta koji se sastoji od 150 mjesta i Senat od 76 mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: