Povećana izlaznost
7

Izbori u Americi: Među kandidatima do sada najveći broj žena, gayeva i transrodnih osoba

Klix.ba
Texas
Širom SAD-a od ranih jutarnjih sati po lokalnom vremenu glasalo je više od 33 miliona glasača, što je veliko povećanje u odnosu na izbore održane 2014. godine. Amerikanci biraju članove Senata i Predstavničkog doma.

Prvi rezultati očekuju se u 20 sati po lokalnom vremenu. Na listama je šarolik spektar kandidata među kojima je više od 400 žena.

Demokrate se nadaju da će ovi izbori označiti njihov povratak na tron. Da bi to uspjeli potrebno je da "oduzmu" 23 mjesta od Republikanaca.

Nakon pucnjave u srednjoj školi na Floridi u kojoj je ubijeno 17 osoba, veliki broj učenika i studenata počeo je obraćati pažnju na politiku i zakone, te od tada ne posustaju. Pripadnici pokreta "Marš za naše živote" apelovali su na mlade da glasaju za kandidate koji su pooštrili zakonske mjere za nošenje oružja. Očekuje se da će na izbore izaći do sada najveći procenat mladih na Floridi.

FBI je i za ove izbore izdao upozorenje biračima da imaju na umu kako se strani faktori upliću u izbore, posebno Rusi na način da utječu na birače putem lažnih informacija, propagandom na društvenim mrežama i drugim taktikama.

"Glasajte. Razmislite o tome šta čitate, znajte kop su vaši izvori i čitajte informacije iz više različitih izvora", poručili su iz FBI-a.

Angažovale su se i poznate osobe. Oprah Winfrey pozvala je sve Amerikance da glasaju, a stanovnike Georgije da izaberu Stacey Abramas koja že li postati prva crna žena guvernerka.

Među ženskim kandidatima je i Sharice Davids koja će, ako je izaberu, biti prva žena autohtona Amerikanka izabrana u Kongres. Poznata je kao aktivistica za gay prava, a ranije se bavila borilačkim vještinama.

Martha McSally iz Arizone kandidovala se za Senat. Ona je prva vojna pilotkinja i prva zapovjednica borbenoj eskadrili. Radila je u Iraku i Afganistanu, te je dobila šest medalja tokom svoje 26-godišnje vojne karijere.

Na listi je i transrodna osoba Christine Hallquist iz Vermonta. Ukoliko je izaberu biće prva transrodna osoba u Senatu. BBC ističe kako je ove godine zabilježen i rekordan broj kandidata koji su lezbejke, gayevi i transrodni.

U Californiji se kandidovao model donjeg veša Antonio Sabato Jr kojeg je upoznala cijela Amerika kada je učestvovao u showu "Ples sa zvijezdama". Poznat je kao Trumpo pristalica.

Među kandidatima su i bivši CIA-in službenk Will Hurd i Miss SAD-a Mallory Hagan.

Hillary Clinton poručila je Amerikancima da glasaju kazavši: "Danas ćemo reći da je dosta". Istakla je kako danas ne glasaju samo protiv radikalizma i korupcije već za fantastične kandidate širom zemlje.

"Ukoliko oni pobijede, uradit će divne stvari za Ameriku. Stavimo te ljude u ured i nastavimo raditi težak posao kako bismo sačuvali svoju demokratiju", kazala je Clinton.