Svijet
30

Izbjeglice ne žele u Francusku

FENA
Izbjeglice koje prelaze Sredozemno more sanjaju o Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, ali ne žele doći u Francusku strahujući zbog nezaposlenosti, birokratije i smještaja.

-Francuska je dobra da se posjeti, ali nije za zaposlenje - rekao je Abdulrahman Alšehagi, 26-godišnji Sirijac, kojeg je na stanici u Švedskoj novinar AFP pitao da objasnio zašto ne misli otići tamo.

Osim stope nezaposlenosti koja prelazi 10 posto podnosioci zahtjeva za azil nemaju pravo da rade dok traje provjera njihovog dosjea i - ovo je druga tvrdnja azilanata - danas treba u prosjeku najmanje devet mjeseci da bi se dobio azil u Francuskoj.

  • Francuska nije dobra za moju budućnost, osim toga ne bije je glas da lako daje dozvolu boravka - objasnio je Edward, 24-godišnji Iračanin koji čeka brod za Finsku.

Druga poteškoća je smještaj. Samo trećina podnosioca zahtjeva za azil je smještena u namjenski boravak i gotovo ne postoji ništa za one koji dobiju status izbjeglice. Kao posljedica, brojni imigranti se nalaze u smještaju u kojem su uvjeti loši, ili na ulici.

-Azilanti razmjenjuju iskustva na Facebooku ili Whatsappu - naglasio je Sabren Al-Rasak iz asocijacije Revivre, koja pomaže sirijskim izbjeglicama.

-Za njih Francuska nije dobra zemlja prijema - dodao je.

Kao rezultat, Francuska očekuje samo 65.000 novih zahtjeva za azil ove godine, kao i 2014. godine, dok se broj dosijea nagomilava u Njemačkoj, koja planira primiti gotovo milion izbjeglica.

Da bi olakšao svojim susjedima, francuski predsjednik Francois Hollande je predložio prije dvije sedmice da odu tražiti hiljadu Sirijaca i Iračana pristiglih u Minhen da bi ih doveli u Francusku.

Francuski službenici su otišli na lice mjesta, ali su uspjeli ubijediti samo 600 osoba da uđu u autobus za parišku regiju.

Među njima je 38-godišnja Sabah, profesorica engleskog iz istočne Sirije.

-Obećali su nam tri stvari - da će nam lako dati papire, da nam se može pridružiti porodica i pravo boravka od deset godina - rekla je ona.