Poljska
0

Izbjeglice iz Čečenije, Gruzije i Ingušetije zauzele voz

FENA
Oko 200 izbjeglica iz Gruzije, Čečenije i Ingušetije zauzeli su u utorak voz Vroclav-Drezden da bi se nadležnima u EU žalili na uslove u kojima žive u Poljskoj, ali su ih poljski graničari zaustavili na granici s Njemačkom, jer niko od njih nije imao dozvolu da napusti Poljsku niti vize za Njemačku.

Riječ je o osobama smještenim u centrima za raseljene osobe u Poljskoj i koji još nemaju status izbjeglica. Oni su se ukrcali u voz i krenuli u Strasbourg, kako prenosi Itar-Tass, odnosno u Bruxelles, navodi Reuters, da bi se žalili na uslove života u poljskim centrima i na sporost procedure za dobijanje statusa izbjeglica.

Niko od Čečena, Gruzijaca i Inguša nema voznu kartu. Nešto prije granice s Njemačkom iz voza su izašli svi ostali putnici, koji su autobusima prebačeni preko granice.

Na ovaj neuobičajen potez izbjeglice su se odlučile zbog glasina da im prijeti repatrijacija u Rusiju, navodi Reuters, pozivajući se na Imrama Ezhijeva, radnika za ljudska prava iz Čečenije koji je u telefonskoj vezi s ljudima iz voza.

Nikakva drastična akcija nije preduzeta protiv "otimača" voza zbog velikog broja žena i djece među njima.

U Varšavi je zamjenik ministra vanjskih poslova Andžej Kremer izjavio da je Poljska primila veliki broj čečenskih izbjeglica i da se poljski zakon o izbjeglicama ne razlikuje od zakona u ostalim evropskim zemljama u vezi davanja azila i izbjegličkog statusa.

Policajci i prevodioci pregovaraju s osobama koje su zauzele voz, navodi ruska novinska agencija, prenosi Tanjug.