Svijet
4

Izabrano pet novih članica Vijeća sigurnosti UN-a

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pet novih privremenih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) započelo je dvogodišnji mandat u ovom tijelu koje se brine za očuvanje stabilnosti i mira u svijetu u okviru rezolucija UN. Pet novih privremenih članica VSUN-a su: Angola, Novi Zeland, Španija, Malezija i Venecuela.

Nabrojane zemlje status privremenih članica VSUN-a imat će naredne dvije godine. Prije njih to su bili Australija, Luksemburg, Argentina, Južna Koreja i Ruanda, a njihov status nestalnih članica istekao je 31. decembra 2014. godine. 

VSUN ima pet stalnih članica, a to su SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija. Ove zemlje imaju pravo na veto prilikom donošenja odluka o nekim međunarodnim pitanjima.

Pored pet stalnih članica tu je i 10 privremenih, a pet njih se svake godine mijenja. Do kraja 2015. godine status privremenih članica u VSUN-u imat će Čile, Čad, Litvanija, Jordan i Nigerija.

Prije nekoliko dana, tačnije 30. decembra 2014. godine Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nije izglasalo nacrt odluke o formiranju nezavisne države Palestine s prijestolnicom u Istočnom Jerusalemu. Za rezoluciju o Palestini glasalo je 8 članica, dvije je bilo protiv, a pet je ostalo suzdržano. SAD i Australija su glasali protiv rezolucije, a sada kada je Australija okončala mandat u VS SAD bi mogao ostati usamljen i narednog puta rezolucija o Palestini mogla bi dobiti potrebnih devet glasova za. Međutim palestinski zvaničnici su izrazili skepsu da čak kad bi 14 članica glasalo za, da bi SAD opet uložila veto.