Svijet
0

Izabran novi policijski istražitelj u slučaju Pistoriusa

FENA
Oscar Pistorius (Foto: Arhiv/AFP)
Oscar Pistorius (Foto: Arhiv/AFP)
Južnoafrička policija smijenila je glavnog istražitelja Hiltona Botha u slučaju protiv paraolimpijca Oscara Pistoriusa nakon što je otkriveno kako je i on suočen s optužbom za pokušaj ubistvo nakon što je 2009. pucao na minibus u kojem je bilo sedam osoba.

Policija je umjesto Botha novim istražiteljem imenovala Vineshkumara Moonooja.

"Svjesni smo značaja i ozbiljnosti ovog slučaja i zbog toga smo promijenili glavnog istražitelja. Umjesto Botha istragu smo povjerili jednom od naših najboljih policajaca", poručili su iz policije.

Botha i još dvojica policajaca navodno su 2009. pokušali zaustaviti minibus taxi sa sedam osoba otvorivši na njega vatru. Trojica policajaca uhapšena su 2011., ali su tada optužnice protiv njih odbačene. Iako nije poznato kada se tačno dogodio incident neki mediji pišu da je to bilo 2009. i da su policajci bili u alkoholiziranom stanju. Optužbe su bile privremeno povučene, ali su vraćene u srijedu.

"Optužbe na moj račun su povučene i nije mi jasno zašto je slučaj ponovo otvoren. Imam osjećaj kako je to samo zbog slučaja Pistorius", kazao je Botha.

Hilton Botha, koji je svjedočio protiv Pistoriusa, trebao bi se naći pred sudom u maju, izjavio je glasnogovornik policije.