Svijet
0

Iz zatvora u Guantanamu prebačeno 12 zatvorenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iz američkog vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo na Kubi 12 zatvorenika je prebačeno u Afganistan, Jemen i otcijepljenu somalske enklavu Somalilend, saopćilo je u nedjelju ministarstvo pravde u Washingtonu.

U saopćenju se navodi da je šest Jemenaca i četiri Afganistanca tokom vikenda preusmjereno u svoje zemlje, dok su dva Somalca upućena u Somalilend, prenio je Reuters.

Do sada je iz zatvora Guantanamo prebačeno ukupno 198 zatvorenika.

Od onih koji su zadržani izvjestan broj će se najvjerojatnije suočiti sa suđenjem pred sudovima u Sjedinjenim Američkim Državama, dok će ostali biti preusmjereni u druge zemlje.

"Prebacivanje su izvedena u skladu s pojedinačnim aranžmanima između SAD-a i relevantnih stranih dužnosnika kako bi bila izvedena pod odgovarajućim sigurnosnim mjerama", saopćilo je američko ministarstvo pravde.

Reuters podsjeća da su najnovija prebacivanja zatvorenika iz Guantanama u zemlje širom svijeta u skladu s obećanjem američkog predsjednika Baracka Obame da će kontroverzni zatvor biti raspušten narednog mjeseca.

No, krajnji rok za zatvaranje zatvora vjerojatno će biti pomjeren zbog političkih i diplomatskih prepreka, primijetila je britanska novinska agencija.