Guantanamo
0

Četiri zatvorenika prebačena u Albaniju i Španiju

FENA
Četvorica zatvorenika iz kontroverznog američkog zatvora Guantanamo Bay na Kubi prebačena su u Albaniju i Španiju, saopćilo je u srijedu američko ministarstvo pravde.

Trojica zatvorenika porijeklom iz sjeverne Afrike prebačena su u Albaniju: Saleh Bin Hadi Asasi iz Tunisa, Sharif Fati Ali al Mishad iz Egipta i Abdul Rauf Omar Mohammad Abu al Qusin iz Libije, saopćilo je ministarstvo, prenosi Reuters.

Četvrti zatvorenik, prebačen u Španiju, nije identifikovan po imenu nego samo po nacionalnosti kao Palestinac. Španija je saopćila kako je spremna da preuzme pet zatvorenika iz Guantanama.

Ministarstvo pravde saopćilo je da je sarađivalo s vladama Albanije i Španije "kako bi osiguralo da se transferi odvijaju pod primjerenim sigurnosnim mjerama i konsultacijama".

U zatvoru koji je američki predsjednik Barack Obama obećao zatvoriti nalazi se još 188 zatvorenika. On tvrdi da ga antiamerički militanti koriste kao opravdanje za svoje akcije.

Napori njegove administracije na zatvaranju zatvora, ipak, ometeni su pravnim i političkim problemima, uključujući i nespremnost drugih zemalja da preuzmu zatvorenike jer se ne očekuje da ijedan od njih bude oslobođen u Sjedinjenim Državama.