Demonstranti napali ambasadu SAD
0

Iz Tunisa evakuirano oko stotinu Amerikanaca

FENA
Policija čuva ambasadu SAD (Foto: AFP)
Policija čuva ambasadu SAD (Foto: AFP)
Stotinjak američkih državljana evakuirano je iz Tunisa nakon što su demonstranti protestirajući protiv antiislamskog filma napali u petak ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, saopćili su u ponedjeljak diplomatski i sigurnosni izvori.

"Američki državljani su evakuirani u nedjelju", saopćio je agenciji AFP jedan diplomatski izvor, ne želeći da navede njihov broj. Prema jednom sigurnosnom izvoru, stotinjak Amerikanaca, službenika i državljana, napustili su Tunis u avionu Tunisaira.

Ukrcavanje je izvedeno na specijalnom terminalu na aerodromu Tunis-Carthage, s najvećom diskrecijom, u trenutku kada su aktivisti salafisti učestvovali na sahrani četiri osobe koje su ubijene tokom protesta u petak.

Washington je odlučio da evakuira svoje osoblje koje nije neophodno u Tunisu i Sudanu, nakon antiameričkih protesta zbog prikazivanja antiislamskog amaterskog filma "Muslimanska nevinost", proizvedenog u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dva dana nakon napada na ambasadu, zaposlenici su u ponedjeljak nastavili s radom, ali ambasada je zatvorena za javnost.

Ambasadora Jacoba Wallesa je primio tuniski ministar vanjskih poslova Rafik Abdesalem. On je posjetio i američku školu koja je bila napadnuta i zapaljena, a nakon posjete je rekao da će škola ostati zatvorena do 21. septembra. Tuniska država će učestvovati u saniranju šteta.

"Manjina je onih koji žele da unište tunisko-američke odnose", izjavio je ambasador, prenose tuniski mediji, tvrdeći da osiguranje američke ambasade nije "ispalila nijedan metak tokom protesta".

Tuniska vlada, na čelu s islamističkom strankom Ennahda, u ponedjeljak nije još reagirala na američku odluku da evakuira jedan dio svog osoblja, što je prva u tuniskim diplomatskim analima.

Ministar turizma Elyes Fakhfakh, ocijenio je na radiju RFI američku reakciju "malo pretjeranom".

U sukobima između policije i demonstranata koji su proizašli uglavnom od salafističkog pokreta, poginule su četiri osobe i desetak povrijeđeno.

Policija je uhapsila stotinjak demonstranata umiješanih u uništavanje ambasade, a vojno pravosuđe je zaduženo za istragu o sukobima.