Izdašan dar
38

Iz Rusije s ljubavlju: Putin prijatelju Kim Jong-unu poklonio automobil

B. H.
Pretpostavlja se da je riječ o modelu Aurus Senat
Pretpostavlja se da je riječ o modelu Aurus Senat
Ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je svom sjevernokorejskom prijatelju Kim Jong-unu automobil. To je još jedan znak otopljavanja odnosa između dviju zemalja, što izaziva zabrinutost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Automobil ruske proizvodnje, čija marka i model nisu otkriveni javnosti, isporučen je 18. februara glavnim suradnicima Kim Jong-una za "njegovu ličnu upotrebu", prema CNN-u pozivajući se na sjevernokorejsku novinsku agenciju KCNA .

Kimova sestra Kim Jo Jong zahvalila je Vladimiru Putinu u ime svog brata , rekavši da je "dar jasan pokazatelj posebnog odnosa između najviših čelnika (Sjeverna Koreja i Rusija)".

Prema pisanju američkih medija, Putinov dar trebao bi predstavljati kršenje sankcija Ujedinjenih nacija nametnutih Sjevernoj Koreji zbog programa razvoja nuklearnog oružja, a koji zabranjuje isporuku svih "transportnih vozila" Sjevernoj Koreji. To nije spriječilo Kim da koristi vrhunska vozila u prošlosti.

Prema Centru za napredne odbrambene studije sa sjedištem u Washingtonu, Pjongjang je samo između 2015. i 2017. uvezao više od 800 luksuznih vozila - većinu od ruskih kompanija. Vjeruje se da Kim Jong-un ima opsežnu kolekciju vrhunskih automobila, a primijećen je u luksuznim modelima kao što su Mercedes-Maybach S600, Rolls-Royce Phantom i Lexus LX 570.

Prema CNN-u, američke obavještajne službe sve su više zabrinute zbog dugoročnih posljedica nečega što ukazuje na novu razinu strateškog partnerstva između Sjeverne Koreje i Rusije. Rusija je posljednjih sedmica više puta ispalila balističke projektile kratkog dometa koje je isporučila Sjeverna Koreja na ukrajinske ciljeve.

U januaru su se visoki sjevernokorejski i ruski diplomati sastali u Moskvi uoči - prema sjevernokorejskim državnim medijima - Putinovog predstojećeg posjeta Pjongjangu - njegovog prvog u više od 20 godina. Kim je, međutim, posjetio Rusiju prošlog septembra, gdje je podržao rat Kremlja protiv Ukrajine, rekavši: "Uvijek ću biti uz Rusiju".