"Dajemo sve od sebe"
0

Iz Bijele kuće tvrde da SAD čini više od bilo koje druge države za Gazu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby tvrdi da SAD čine više od "bilo koje druge nacije" da pomognu civilima u Gazi, te nastavlja tvrditi da su vršili pritisak na "Izrael" da bude "oprezan" u bombardiranju Gaze.

Upitan o utjecaju "izraelske" kopnene invazije na stanovnike Gaze, Kirby je odgovorio novinarima da SAD čini sve što može kako bi spriječili smrt civila i pomogao onima kojima je to potrebno.

"Imenujte mi još jednu naciju, bilo koju drugu naciju. koja čini onoliko koliko i Sjedinjene Američku Države da ublaže bol i patnju ljudi u Gazi. Ne možete", rekao je Kirby, dodajući da američki predsjednik Joe Biden "vodi napor da se ljudima u Gazi dopreme kamioni, hrana, voda, lijekovi i gorivo."

SAD, prema Kirbyju, daju sve od sebe da "potaknu izraelske kolege da budu što oprezniji i promišljeniji u izvođenju svojih vojnih operacija".

U međuvremenu, interni vladin popis koji su dužnosnici Bidenove administracije poslali Wall Street Journalu pokazuje da su SAD već prebacile 15.000 bombi i 57.000 granata u Izrael, uključujući 5.000 nevođenih bombi MK82, 5.400 bombi MK84, oko 1.000 GBU-39 bombe malog promjera, kao i približno 3000 laserski vođenih projektila JDAM.