Svijet
0

ITCY: Krajišniku dozvoljeno da se brani sam u žalbenom postupku

FENA
Bivši predsjednik parlamenta bh. entiteta Republike srpske Momčilo Krajišnik branit će se sam u žalbenom postupku pred Haškim sudom (ICTY) nakon što mu je to odobrilo sudsko žalbeno vijeće.

Haški sud je Krajišnika u prvostepenom postupku u februaru prošle godine osudio na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za progon na rasnoj i političkoj osnovi, deportacije, prisilno premještanje i ubistva bosanskih Muslimana i Hrvata 1992. godine.

Krajišnik je najavio da će na presudu uložiti žalbu, ali je zatražio da se u žalbenom postupku brani sam.

Prethodno je želio da za branitelja angažira poznatoga američkog advokata i profesora Allana Dershowitza, ali je Dershowitz postavio zahtjeve koje ICTY nije mogao ispuniti, javlja Beta u ponedjeljak.

Sud je zatim za branitelja Krajišniku postavio britanskog advokata Colina Nicholsa, ali ga je Krajišnik odbio prihvatiti tražeći da mu bude dozvoljeno da se u žalbenom postupku brani sam.

Žalbeno vijeće ICTY-a taj je zahtjev usvojilo i odobrilo Krajišniku da sam podnese žalbu na prvostepenu presudu i zastupa se u raspravi o toj žalbi.

Istovremeno je vijeće naložilo da u postupku bude imenovan "prijatelj suda" (amicus curiae) koji će nezavisno djelovati u Krajišnikovu korist. Taj položaj suci su ponudili advokatu Nicholsu.

Istom odlukom Krajišniku je dat rok od dva i po mjeseca, nakon što primi prvostepenu presudu prevedenu na srpski jezik, da podnese žalbu.

Krajišnik je u pritvoru Haškog suda od aprila 2000. godine, kada su ga na Palama uhapsile međunarodne snage.