Svijet
212

Italijanski premijer: Prije 20 godina smo zažmirili pred Srebrenicom

Klix.ba
Matteo Renzi (Foto: EPA)
Matteo Renzi (Foto: EPA)
Ujedinjene nacije su potvrdile smrt najmanje 800 osoba u potapanju broda u Sredozemnom moru u blizini libijske obale, a zvaničnici su potvrdili da je među njima bilo i djece mlađe od 12 godina. Italijanski premijer Matteo Renzi uporedio je ovu situaciju sa genocidom nad bosanskim muslimanima u Srebrenici.

"Prije 20 godina Evropa i mi zažmirili smo nad Srebrenicom. Danas nije moguće ponovo zažmiriti i samo kasnije održavati komemoracije", kazao je Renzi na konferenciji za medije u Rimu.

Italijane ljuti što ostatak Evrope okreće glavu od humanitarnih katastrofa kao što je ova u kojoj su stradali Sirijci, Eritrejci, Somalijci...

Dvadesetosam osoba je preživjelo tragediju i stiglo do italijanske luke Catania, gdje se nalaze u pritvoru pod sumnjom da imaju informacije o trgovini ljudima.

"Bio je to prizor od kojeg se slama srce", kazao je jedan od spasilaca Vincenzo Bonomo za La Repubblicu. "Vidio sam dječiju obuću, odjeću, ruksake kako plutaju vodom. Svaki put kad bismo vidjeli cipelu ili torbu, nadali smo se da ćemo naći preživjelog. Ipak, svaki put bismo se razočarali".