Zahvalni na podršci
1.7k

Italijanski mediji o Vijećnici: Sarajlije nisu zaboravile našu pomoć

L. K.
Sarajevska Vijećnica sinoć je zasjala bojama zastave Italije u znak podrške ovoj državi i borbi koju vodi protiv epidemije koronavirusa. Da naša gesta nije prošla neprimjećeno dokazuju brojni članci u italijanskim medijima koji govore upravo o solidarnosti i podršci BiH prema Italiji.
Italijanski mediji pisali su o uništenju sarajevske Vijećnice i činjenici da su je srpske vojne snage zapalile u augustu 1992. godine, kada je mnoštvo važnih dokumenata i knjiga izgubljeno u velikom požaru.

"Vijećnica je ponovo otvorena 2014. godine, a boje italijanske zastave koje su sinoć zasjale na ovoj zgradi pokazale su solidarnost prema našem narodu u ovim tragičnim momentima. Bosna i Hercegovina nije zaboravila pomoć koju joj je u prošlosti pružila Italija. Ovo je značajna podrška, a ujedno i nešto što smo očekivali od Slovenaca i Austrijanaca - a dobili smo podignute zidove i nijednu lijepu riječ", prenosi Il Giornale di Udine.

Bh. javnosti jutros se obratio i italijanski ambasador Nicola Minasi koji se zahvalio na solidarnosti i podršci u ovako teškim momentima, obrativši se uz to na bosanskom jeziku: "Hvala Sarajevo i Bosno i Hercegovino za ovaj potez i solidarnost!".