Nakon 560 godina
24

Italijanski grad utišao historijsko zvono na zahtjev turista: Mještani kažu da ne mogu spavati bez toga

I. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Historijsko italijansko zvono nedavno je utišano tokom noći, nakon zahtjeva vlasnika pansiona čiji su se gosti žalili na buku, ali neki lokalni stanovnici se sada žale da ne mogu spavati bez zvuka zvona.

Na sahat-kuli na glavnom trgu toskanskog grada Pienza zvono je zvonilo oko 560 godina. Gradnja zgrada oko trga počela je 1459. godine.

Manolo Garosi, gradonačelnik Pienze, rekao je za CNN da se zvono sada ne čuje od ponoći do 7 ujutro kako bi se uskladilo s pravilom o zagađenju bukom iz 2017. koje zahtijeva tišinu tokom tih sati.

"Imao sam pritužbe od stanovnika i vlasnika pansiona, koji su također stanovnici grada. Pritužbe su počele nakon što smo digitalizirali zvuk zvona i sata prije 18 mjeseci", dodao je.

Međutim, neki od 2.100 stanovnika grada rekli su državnoj televiziji RAI da ih nepoznata tišina tokom noći drži budnima.

"Ovdje smo rođeni, čuli smo to u gluho doba noći. U apsolutnoj tišini, to je bio znak života", rekao je jedan mještanin za RAI.

Sa svojim drevnim zgradama, uskim popločanim ulicama i položajem na vrhu brda s pogledom na valoviti toskanski pejzaž, Pienza je dugo bila magnet za turiste.

Sada pod zaštitom UNESCO-a, historijski centar grada redizajnirao je papa Pije II krajem 15. stoljeća prema principima renesansnog "idealnog grada". Kao prvi grad oblikovan ovim renesansnim idealima urbanog dizajna, Pienza, koju je Pije preimenovao u svoju čast, zauzima značajno mjesto u italijanskom i globalnom urbanom razvoju.