Noć puna nasilja
26

Italijanska policija u Rimu koristila vodene topove i suzavac protiv demonstranata

D. B.
Italijanska policija je tokom noći u Rimu iskoristila svoj arsenal namijenjen razbijanju protesta nakon što su se demonstranti okupili usljed nezadovoljstva zbog uvođenja novih mjera usljed pandemije koronavirusa.

Policija je u glavnom gradu Italije protiv demonstranata koristila vodene topove, suzavac i omamljujuće granate u namjeri da uspostavi kontrolu.

Demonstranti su se okupili na trgu Piazza del Popolo, a protesti su prerasli u nasilje. Nekoliko stotina deonstranata je tražilo ukidanje novih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa tokom vikenda, a one uključuju policijski sat od 18:00 sati za barove i restorane, kao i zatvaranje teretana, bazena i kina.

Russia Today je objavio video koji prikazuje dešavanja u Rimu. Policija je koristila svoj arsenal, a demonstranti su uzvraćali pirotehnikom, kamenjem, flašama i drugim improviziranim "projektilima".

Slični protesti su eruptirali širom Italije u ponedjeljak, a demonstranti su uzvikivali "Liberta!", što znači "sloboda".

[TWITTER]1321242468164210689[/TWITTER]

Od početka pandemije u Italiji je koronavirusom zaraženo više od 564.000 ljudi, a umrlo je 38.000 osoba. Između ponedjeljka i utorka je bilo 17.000 novih slučajeva zaraze, a dan ranije rekordnih 21.000. Broj umrlih je manji odnosu na proljeće, a u utorak je potvrđen 221 smrtni slučaj. To je najveći dnevni broj još od maja.