Italijanska mafija zarađuje manje nego što se misli

S
SRNA
16.1.2013. u 22:20
11
8
Italijanska mafija zarađuje manje nego što se misli
11
Italijanska mafija zarađuje manje nego što se misli
Italijanske mreže organizovanog kriminala godišnje zarađuju oko 10,5 milijardi eura, što je znatno manje od dosadašnjih procjena, navodi se u novom izvještaju čiju je izradu zatražila vlada.
Prihodi mafije su na nivou od oko 0,7 odsto italijanskog društvenog proizvoda, piše u izvještaju istraživačkog centra "Transcrime".

Milanski Univerzitet Boconi prošle godine je procijenio da kriminalci godišnje u svoje džepove strpaju oko 10,9 odsto italijanskog društvenog proizvoda, prenio je Reuters.

"Kriminal donosi znatno manju zaradu nego što se misli. Potrebno je da eliminišemo ideju o tome da mafija odnosi deset odsto društvenog proizvoda", izjavio je šef "Transcrimea" Ernesto Savona, ali nije objasnio otkud tolika razlika u procjenama.

Njegov centar je u istraživanju koristio statistike iz pravosuđa, podatke o pranju novca i utaji poreza, policijske izvještaje i informacije o pljenidbi imovine.

Učesnici konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja rekli su da mafija i dalje predstavlja veliki problem i da organizovani kriminal pokušava da se preseli iz svojih uporišta na jugu Italije više na sjever, uključujući bogati milanski region Lombardiju, prenio je Reuters.

"Krvopija ide tamo gdje ima krvi, a novac je ovdje, u Milanu", izjavio je na marginama konferencije zamjenik šefa italijanske policije Alesandro Maranioni.

Mafija koristi italijansku privrednu recesiju i pozajmljuje novac firmama koje ne mogu da dobiju kredite od banaka, jer često ni ove finansijske institucije nemaju dovoljno novca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: