Koronavirus sije smrt
552

Italijani upozorili cijeli svijet: Nemojte misliti da se ovo ne može dogoditi negdje drugo

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
Italijanska doktorica koja liječi pacijente u središtu najgore epidemije u Evropi upozorila je druge zemlje, koje tek mogu osjetiti jačinu ove pandemije, da što prije zatvore svoje granice.

U Italiji je do sada od koronavirusa umrlo skoro 5.500 ljudi, nakon samo mjesec dana od pojavljivanja infekcije u ovoj zemlji, a prošle su sedmice brojem mrtvih nadmašili i Kinu, u kojoj se virus pojavio u decembru prošle godine, pišu NBC News.

"Mi znamo šta se događa. Nemojte misliti da se to događa samo ovdje i da se ne može dogoditi nigdje drugdje jer će se dogoditi", kaže doktorica Emanuela Catenacci, koja radi na intenzivnoj njezi u bolnici u Cremoni u Lombardiji.

Dok je Lombardija, središte talijanske epidemije, zatvorena već tjednima, središnja je vlada na udaru kritika zbog toga što nije reagirala brzo i dovoljno jako da spriječi širenje zaraze. U subotu je premijer Italije Giuseppe Conte opisao ovu krizu kao najgoru s kojom se njegova zemlja suočila od Drugog svjetskog rata.

U bolnici u Cremoni osoblje je preplavljeno "tsunamijem" pacijenata, a kako im je nestalo mjesta za smještanje tijela, prisiljeni su ih držati u obližnjoj crkvi.

"Ovdje smo 12 sati dnevno. Kući idemo samo na nekoliko sati i vraćamo se na posao jer moramo biti tu za pacijente", rekla je ona, uspoređujući ovu epidemiju s ratom.

Drugo upozorenje

Tamošnji doktori objašnjavaju da pokušavaju srušiti mit da samo starije osobe umiru od COVID-19, bolesti koji izaziva novi koronavirus.

"Pedeset posto naših pacijenata na intenzivnoj njezi starije je od 65 godina, ali to znači da je drugih 50 posto naših pacijenata mlađe od 65 godina", kaže doktor Antonio Pensenti.

On objašnjava da njegova ekipa brine o "nekolicini" pacijenata starih od 20 do 30 godina koji su u teškom stanju isto koliko i stariji pacijenti, ali ipak naglašava da su mlađi pacijenti "najčešće zdraviji" i da "uglavnom prežive".

Attilio Fontana, guverner Lombardije, potpisao je u subotu novu uredbu o još jačim ograničenjima za stanovnike ove regije, koja zabranjuje vježbanje vani i propisuje obavezno mjerenje temperature pri posjetu supermarketima i apotekama.

Apoteke, supermarketi, banke i javni prijevoz u Lombardiji nastavljaju funkcionisati.