Juriš na vozove
37

Italijani snimljeni kako panično bježe iz Milana prije izolacije

FENA
Italijani u nastojanju da izbjegnu epidemiju koronavirusa na sjeveru zemlje snimljeni su sinoć kako trče prema vozovima, samo nekoliko sati prije nego što je počela velika izolacija tog dijela zemlje.

U videu koji je na društvene mreže postavio Matteo Salvini, lider Lige i bivši italijanski potpredsjednik vlade, vidi se scena panike na milanskoj željezničkoj stanici Porta Garibaldi - stotine putnika s prtljagom koji jure prema vozovima nakon što su sinoć objavljene vijesti o planiranom karantinu, prenosi dnevnik "Expres".

Salvini je rekao: "Milano, Porta Garibaldi: masa ljudi u kasnim večernjim časovima u jurišu na posljednje vozove koji napuštaju Lombardiju nakon nacrta uredbe o koronavirusu koji je izdala vlada".

Juriš na vozove se desio nakon što je Italija jučer nametnula zatvaranje svog bogatog sjevera, uključujući i finansijsku prijestonicu Milano, u drastičnom novom pokušaju da pokuša da spriječi epidemiju korona virusa.

Uredba koju je izdao italijanski premijer malo posle ponoći pogađa oko 16 miliona ljudi, uključujući region Lombardije i još najmanje 14 susjednih provincija i ostat će na snazi do 3. aprila.