Maske i rukavice obavezne
28

Italijani otkrili "Fazu 2 odbrane od koronavirusa": Šta će moći, a šta ne

Dž. L.
Milano (Foto: Shutterstock)
Milano (Foto: Shutterstock)
Italija će kroz nekoliko dana donijeti nova pravila u takozvanoj "Fazi 2 odbrane od koronavirusa" koja će značiti ublažavanje nekih od restriktivnih mjera koje su blokirale ovu zemlju protekla dva mjeseca.

Italijanski premijer Giuseppe Conte trebao bi već početkom iduće sedmice potpisati nove odluke, a Corriere otkriva na šta će se odnositi.

U fazi 2 odbrane od koronavirusa Italijani će i dalje morati imati potvrde kako bi se kretali iz regije u regiju, te će se i dalje vršiti procjena nužnosti tih kretanja. To znači da se neće moći kretati oni koji nisu prinuđeni zbog posla, zdravlja i drugih okolnosti.

Italijanima će biti dozvoljena šetnja, a iz domova će moći izlaziti najviše dvije odrasle osobe i djeca. Stanovnicima se savjetuje da izbjegavaju zadržavanja na mjestima gdje ne mogu održati sigurnu socijalnu distancu.

Guverneri ili gradonačelnici odlučit će hoće li otvoriti parkove i igrališta. Kako piše Corriere, sigurno je da će biti jasno naznačene zelene površine na kojima će biti dozvoljena šetnja i dječija igra. U tom slučaju će biti ograničen broj ljudi koji mogu biti na toj zelenoj površini u isto vrijeme.

Italijanima će biti omogućeno i da posjećuju prijatelje i porodicu, ali da se i dalje pridržavaju propisane udaljenosti te nose masku i rukavice.

U prvim fazama popuštanja mjera neće biti otvoreno mnogo prodavnica u italijanskim gradovima, ali građanima će biti dozvoljena i posjeta onih koje nisu u blizini njihovih domova. Trgovački centri će biti otvoreni samo u slučaju da prodaju hranu.

Sportovi na otvorenom takođe će biti dozvoljeni uz obavezno držanje distance. Italijanima će biti dozvoljeno i da trče te voze bicikl.

Restorani i kafići širom Italije i dalje ostaju zatvoreni, ali hrana za dostavu će biti dostupna. Neke regije, na primjer Toskana, to su već odobrile. Okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru ostaju zabranjena.

Dok neće biti dozvoljeno bespotrebno kretanje iz jedne regije u drugu, razmatra se mogućnost kretanja između gradova i naselja.