|

Italija: Žena koja je preživjela holokaust dobila policijsku zaštitu zbog prijetnji smrću

Italija: Žena koja je preživjela holokaust dobila policijsku zaštitu zbog prijetnji smrću
26
D. B.
8.11.2019. u 07:32
9
komentara
26

dijeljenja
Italija: Žena koja je preživjela holokaust dobila policijsku zaštitu zbog prijetnji smrću Liliana Segre (Foto: EPA-EFE)
Osamdesetdevetogodišnja Liliana Segre, koja je preživjela holokaust, nalazi se pod policijskom zaštitom nakon što je dobila stotine prijetnji smrću putem društvenih mreža.
Segre je poslana u zloglasni logor smrti Auschwitz kada je imala 13 godina, a u proteklim danima je dobila antisemitske poruke.

Prijetnje su stigle nakon što je Segre, doživotna italijanska senatorka, tražila od parlamenta da formira komitet zadužen za borbu protiv mržnje. Njen prijedlog je prošao uprkos nedostatku podrške italijanskih desničarskih partija.

Segre je pozvala na osnivanje komisije u Italiji koja bi se borila protiv svih oblika rasizma, antisemitizma, poticanja na mržnju i nasilje na etničkoj i religijskoj osnovi.

Ona je nakon glasanja u parlamentu rekla da se osjećala poput "Marsovca u senatu" zbog onih koji nisu glasali za osnivanje komisije.

Od tada je dnevno dobijala 200 prijetnji smrću, a neke su bile toliko ozbiljne da je starica dobila policijsku zaštitu. Otvorena je istraga, a uključena je i antiteroristička policija.

Segre je rođena u Milanu 1930. godine, a od progona u Italiji je pobjegla s ocemu decembru 1943. godine. Nakon što nije uspjela pronaći utočište u Švicarskoj, poslana je vozom u logor smrti Auschwitz u okupiranoj Posljkoj. Tu su joj ubijeni otac, djed i baka.

U januaru 1945. godine je transportovana iz Auschwitza u koncentracioni logor Ravensbruck u Njemačkoj, a nekoliko sedmica kasnije je ponovo premještena u drugi nacistički logor. U konačnici je oslobođenja dolaskom sovjetske Crvene armije.

Segre je postala doživotna italijanska senatorka u januaru 2018. godine. U Italiji živi oko 30.000 Jevreja, a više od 7.500 ih je ubijeno u ovoj zemlji tokom holokausta.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...