Učestali napadi na kancelarije
1

Italija: Vojska čuva poreznike koji strahuju za sigurnost

FENA
Radnici italijanske državne agencije Ekvitalija za naplatu poreza sve više strahuju za svoju bezbjednost nakon učestalih napada na njihove kancelarije.

Posljednji napadi dogodili su se u Livornu i Napulju, gde je stotinjak demonstranata pokušalo ući u njihove prostorije.

Zbog napada koji su učestali u posljednjih šest mjeseci na kancelarije Ekvitalije, ministrica unutrašnjih poslova Anamarija Kanceleri je kazala kako razmišlja da uposli vojsku kako bi smirila sve veće socijalne tenzije.

"Bilo je nekoliko napada na kancelarije Ekvitalije posljednjih sedmica. Podsjećam ljude da je napadanje Ekvitalije jednako napadu na državu. Dovođenje vojske da brani osetljive ciljeve je mogućnost koju proučavamo", poručila je ministrica, prenosi B92.

Nedavno je u glavnoj kancelariji Ekvitalije u Rimu pronađeno pismo-bomba. U decembru prošle godine u istoj su kancelariji pronađena dva pisma-bombe: jedno je otkriveno, a drugo je raznijelo dio prsta direktoru agencije.

Polovinom januara ove godine tri eksplozivne naprave aktivirane su i ispred kancelarije Ekvitalije u Napulju.

Napadi su uslijedili zbog sve češćih samoubistava preduzetnika, koji zbog ekonomske krize ne mogu da plaćaju poreze, koji se strogo naplaćuju otkad je vođstvo Italije preuzeo Mario Monti.