Najavio premijer
11

Italija uvodi restriktivne mjere zbog povećanog broja zaraženih

A. B.
Giuseppe Conte (Foto: EPA-EFE)
Giuseppe Conte (Foto: EPA-EFE)
Italijanski premijer Giuseppe Conte najavio je niz novih restriktivnijih mjera protiv koronavirusa pridruživši se tako ostalim evropskim liderima u proglašenju strožijih mjera dok se zemlja bori s drugim valom zaraze.

Conte je naveo da se ne može više gubiti vrijeme te da će restorani i ostali ugostiteljski objekti moći ostati otvoreni do ponoći, ali će nakon 18:00 sati smjeti posluživati samo goste na sjedećim mjestima.

Kompanije iz privatnog sektora ohrabrene su da prate javni sektor da povećaju broj radnika koji će raditi od kuće, dok će svi javni događaji i svečanosti biti zabranjeni kao i održavanje amaterskog sporta.

Nove mjere uključuju i zatvaranje kladionica od 21:00, kao i zatvaranje teretana i bazena.

Strožije su mjere već uvedene u nekim regijama s velikim brojem slučajeva zaraze, uključujući Kampaniju, gdje su na dvije sedmice zatvorene škole.

Italija je prvi put nakon početka pandemije zabilježila više od 10.000 novozaraženih u petak, u subotu 10.935 i nedjelju 11.705 te je postala još jedna u nizu evropskih zemalja koje su se odlučile na uvođenje novih mjera, piše Euronews.

Vlada je u sklopu novog, 40 milijardi eura vrijednog paketa poticajnih mjera u budžetu za iduću godinu, predvidjela osnivanje fonda od četiri milijarde eura za pomoć kompanijama najteže pogođenim ograničenjima.