Svijet
0

Italija: U zemljotresu nema mrtvih ni nestalih, 20 osoba povrijeđeno

Klix.ba
(Foto: EPA)
Strah od novog zemljotresa vlada Italijom više od 24 sata nakon podrhtavanja od 6,6 stepeni po Richteru koje, na svu sreću, nije uzrkovalo veliku ljudsku tragediju.

Mrtvih nema, kao ni nestalih osoba, dok se u lokalne bolnice i ambulante prijavilo 20-osoba sa lakšim ili težim povredama. Zemljotres kojeg su u nedjelju registrovale i bosanskohercegovačke seizmološke službe je uništio niz historijskih građevina u slikovitom predjelu centralne Italije.

Tremor je zabilježen oko 7:40 sati ujutro, a nakon njega je uslijedilo čak 200 naknadnih zemljotresa od čega 15 jačine od 4 do 4,6 stepeni po Richteru.

Italijanski seizmolozi, ako i njihove kolege u ostatku svijeta, ne mogu predvidjeti buduće zemljotrese. Ipak, na osnovu dosadašnjeg niza podrhtavanja koje je u Italiji zabilježeno ove godine, seizmolozi s razlogom upozoravaju da ne mogu isključiti mogućnost ponavljanja scenarija u augustu kada je snažan zemljotres ubio 300 osoba.

Upravo spomenuto podrhtavanje u augustu započeo je lanac zemljotresa kojem kao da nema kraja. Seizmička aktivnost je izuzetno primjetna u radijusu od oko 25 kilometara.

Iako je najveća šteta zabilježena upravo u tom području, tačnije u i oko sela Norcia, šteta je registrovana sve do Rima gdje je na bazilici Svetog Petra uočena manja pukotina.