Svijet
0

Italija: Toplotni val se pretvorio u oluju, jedna žena poginula

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedna žena je poginula kada je njen automobil zahvatila bujica vode i blata nakon što se toplotni val pretvorio u oluju u italijanskim Alpima, saopćila je policija u subotu.

Nesreća se desila tokom noći u blizini čuvenog skijaškog centra Cortina d'Ampezzo u planinskom lancu Dolomiti na sjeveroistoku zemlje.

Automobil je izvučen iz riječnog korita prekriven blatom, ali službenici hitne pomoći nisu bili u stanju da reanimiraju ženu.

Sinoćnja tragedija uslijedila je nakon smrti dvoje penzionera u četvrtak, 79-godišnje žene i 82-godišnjeg muškarca, koji su ostali odsječeni šumskim požarom u centralnoj regiji Abruzzo i u blizini Matere na jugu zemlje.

Požari bjesne širom Italije kao rezultat toplotnog vala tokom koga su dnevne temperature dostizale vrhunac od 40 stepeni celzija u većem djelu zemlje tokom sedmicu dana.

Vlažnost i ostali faktori čine vrijeme mnogo toplijim dok su takozvane "predviđene" temperature u Campaniji, regiji u okolini Napulja, iznosile 55 stepeni u petak.

Prijemi u bolnice viši su za između 15 i 20 posto od uobičajenih u ovo doba godine, a predviđeno je da proizvođači hrane pretrpe gubitke u milijardama dolara kao rezultat smanjenih prinosa, prenosi AFP.