Svijet
21

Italija: Spasioci izvukli tri tijela iz hotela zatrpanog lavinom, bez tragova preživjelih

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Spasioci su izvukli tri tijela iz hotela zatrpanog lavinom u centralnoj Italiji, a i dalje se očajnički traga za do 35 osoba, piše BBC.

Teški snijeg i neredi uzrokovani višestrukim zemljotresima, ometaju napore za spašavanje u ruševinama hotela Rigopiano, u italijanskoj regiji Abruzzo.

Spasioci kažu da nisu ništa čuli u ruševinama, a psi tragači su navodno u stanju locirati žrtve. Dvoje ljudi koji su bili ispred hotela u trenutku lavina su preživjeli. Četiri jaka potresa su zatresla centralnu Italiju u srijedu, a podrhtavanje se nastavilo i tokom noći.

Potrese dodatno usložnjavaju problemi nastali iz snijega i mraza, a srušeni dalekovodi su privremeno odsjekli određena sela od civilizacije.

Spasilačke operacije su u toku preko centralne Italije, a predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da je Evropska unija (EU) spremna pomoći.

Pretpostavlja se da je navedeni hotel ostao zatrpan snijegom nakon što pokrenula lavina, najvjerovatnije uzrokovana nizom snažnih zemljotresa. U ranijim akcijama spašavanja učestvovalo je više od 20 vatrogasaca, dva tima planinskih spasilaca, šest ekipa hitne pomoći i lokalna policija.