Svijet
0

Italija slavi 150 godina ujedinjenja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italija je u srijedu počela slaviti 150. godišnjicu svog ujedinjenja, a proslava će se nastaviti i u četvrtak, usred polemika koje je pokrenula regionalna stranka Sjeverna Liga, saveznica Silvija Berlusconija.

Smatra se da je 17. mart 1861. godine zvanični datum rođenja moderne Italije koja je ranije bila podijeljena na sedam država i koja je ujedinjena pod vladavinom Victora Emmanuela II. Izuzetno je ove godine ovaj datum proglašen prazničnim.

Proslava je počela u srijedu kada je šef države Giorgio Napolitano u Rimu otvorio izložbu pod nazivom "U korijenima nacionalnog identiteta".

Predviđeno je da se u nekoliko gradova održe izložbe, koncerti, projekcije, a naročito u Firenci i Torinu koji su nakratko bili prijestolnice Italije, javio je AFP.

Sjeverna liga, koja se dugo borila za odvajanje sjevera od ostatka zemlje, kritizirala je proslave pod izgovorom da zbog ekonomske krize nije poželjno proglašavanje prazničnog dana.

Ovakav stav Sjeverne lige kritizirala je opozicija, ali i mnogobrojni zvaničnici Naroda slobode, stranke šefa vlade Silvija Berlusconija.