Piacenca
0

Izložba bh. umjetnika povodom 150 godina ujedinjenja Italije

FENA
Povodom 150 godina ujedinjenja Republike Italije u talijanskom gradu Piacenci u petak, 3. juna, održana je manifestacija kojom je obilježen značajan historijski događaj ove države u organizaciji nevladine udruge "Bosna i Hercegovina oltre i confini" te njenog aktivnog predsjednika Medage Hodžića, počasnog konzula BiH u Republici Italiji.

Manifestacija je upriličena u autentičnom dvorcu Farnese, koji predstavlja simbol grada i umjetnosti ove regije, saopćeno je iz NVO "Bosnia arte".

Medaga Hodžić, rođeni je Jajčanin koji proteklih dvadeset godina živi u Italiji. Ovaj bh. humanista vrlo je često, osim što je organizator i nosilac većine aktivnosti tog karaktera, redovno i sponzor ovakvih i sličnih manifestacija.

Pokrovitelj događaja je Ministarstvo za ljudska prava BiH.

U okviru proslave, kao plod višegodišnjeg prijateljstva i odlične saradnje između ove dvije susjedne zemlje, u impresivnim dvoranama pomenute građevine, postavljena je i izložba mladih umjetnika iz BiH i Italije, kao i renomiranih akademskih slikara iz BiH.

Ljubitelji likovne umjetnosti su uživali u postavljenim slikama vrhunskih slikara poput Ahmeta Ibukića, Slavka Medunića, Enesa Levića i Samira Hazbića, te mladih neafirmiranih umjetnika.