Ciklon "Circe"
86

Italija se sprema za ciklon koji se kreće i prema Balkanu, očekuju se drastično niže temperature

V. K.
Italijanski meteorolozi potvrdili su da će Italiju u narednim danima pogoditi ciklon koji će donijeti i drastično niže temperature, a koji će svoj "put" nastaviti i prema području Balkana.

Prema pisanju stranice Ilmeteo.it, nad Italijom će se u narednih nekoliko dana ponovo formirati superćelija koja će svoju snagu pokazati naročito u petak 4. augusta.

"Ciklon pod nazivom 'Circe' krenut će s područja Lombardijskih Alpa, ali će se potom proširiti i na sjeveroistočnu regiju Italije Triveneto", napisali su.

Naglašeno je kako je u ovom području velika vjerovatnoća za grad i jake udare vjetra i do 100 km/h.

"Ciklon će doprinijeti padu temperature od najmanje 10 stepeni. U neku ruku, vrijeme će više podsjećati na jesen nego na ljeto. Vrlo rijetko su zabilježene ovako razvijeni i duboki poremećaji krajem jula ili početkom augusta. ovaj atlnatski front će čak dotaći i Tunis, pomjerajući se daleko na jug te će zahvatiti manje-više cijelu Italiju", pojasnio je meteorolog.

Prema procjenama, ciklon bi se u petak uvečer trebao početi pomjerati prema Balkanu.

"Od večeri, dakle, sa ciklonom koji se kreće prema Balkanu, i dalje nas očekuje jaka grmljavina nad cijelim jadranskim pojasom i na jugu, uz postepeno slabljenje na sjeveru", navedeno je.