Brojni građani na trgu
31

Italija se oprašta od Berlusconija: Kovčeg sa tijelom uz veliki aplauz stigao u katedralu u Milanu

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Kovčeg sa tijelom Silvija Berlusconija stigao je u katedralu u Milanu nešto iza 15 sati, a automobil u kojem je tijelo prevezeno pratila je velika kolona.

Prema pisanju italijanskih medija, u katedrali je prisutno 2.300 zvaničnika koji su stigli na posljednji ispraćaj italijanskog političara.

Zastave su spuštene na pola koplja, a u prvom redu u katedrali sjedili su članovi porodice uključujući i Berlusconijevu djecu te bivšu suprugu.

"Porodica je bila u suzama, a naročito je bila emotivna najstarija kćerka Marina", piše La Repubblica.

Pored domaćih zvaničnika, na oproštaj od Berlusconija stigli su i zvaničnici iz Brisela, ali i predsjednik Iraka, katarski emir te premijer Mađarske Viktor Orban.

Katedralu su ispunili i zvaničnici iz svijeta sporta, a italijanska La Stampa je napisala kako su na sahranu stigli predsjednici Intera, Napolija i Lazija, dok su napolju trg "okupirali" najvatreniji navijači Milana.

Uoči dolaska kovčega u katedralu, Berlusconi je ispraćen iz svoje vile u Arcoreu gdje se također okupio veliki broj građana.

"Postoji samo jedan predsjednik", povikao je jedan od prisutnih.

Nakon što je automobil sa kovčegom napustio vilu, stigao je na trg ispred milanske katedrale gdje su mu također odate vojne počasti, nakon čega je kovčeg u pratni šest pripadnika karabinjera unesen u katedralu.

"Ovaj čin pozdravilo je dugim aplauzom više od dvije hiljade zvaničnika u katedrali", piše La Stampa.

Ceremoniju sahrane predvodio je milanski nadbiskup Mario Delpini koji je rekao kako je Berlusconi bio čovjek života i ljubavi.

"Berlusconi je svakako bio političar, ali i biznismen koji je bio u centru slave. Šta u ovom trenutku oproštaja i molitve možemo reći o Berlusconiju? On je bio čovjek sa željom za život, željom za ljubavlju i radošću. On je čovjek i sada susreće Boga", rekao je Delpini.

Nakon što ceremonija u milanskoj katedrali bude okončana, Berlusconi bi prema željala porodice trebao biti kremiran.