{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija: Referendum o nuklearkama i imunitetu

S
12.6.2011. u 15:37
0
3
Italija: Referendum o nuklearkama i imunitetu
0
Italija: Referendum o nuklearkama i imunitetu
Foto: AFP
U Italiji je danas počeo referendum na kome se građani, između ostalog, izjašnjavaju o izgradnji nuklearnih postrojenja poslije havarije u Fukushimi i o ukidanju imuniteta koji funkcionerima, uključujući premijera Silvija Berlusconija, omogućava da ne prisustvuju suđenjima.
Građani će pored toga na dvodnevnom referendumu glasati o privatizaciji sektora vodosnabdijevanja.

Aktivisti protiv nuklearki kažu da je tragedija u Fukushimi u Japanu okrenula javno mnjenje u Italiji protiv nuklearne energije i postrojenja, javlja BBC.

Ovaj referendum se vidi kao test popularnosti premijera Siliva Berlusconija.

Italija je napustila nuklearnu energiju poslije havarije u Černobilu, ali Berlusconi je postavio obnavljanje nuklearki kao jedan od ciljeva svoje vlade. Ankete javnog mnjenja pokazuju da su nuklearna postrojenja nepopularna u Italiji.

Vlada kaže da nuklearna industrija može podmiruje oko 20 posto potreba za električnom energijom do 2020. godine i da je to od vitalnog značaja.

Međutim, tragedija u Fukushimi, nakon zemljotresa i cunamija na sjeveroistoku zemlje u martu, potpuno je promijenila debatu o toj temi.

Salvatore Barbera, iz grupe "Greenpeace" kaže da su ljudi uvidjeli opasnosti i da će zato odbaciti nuklearnu energiju na referendumu.

"Riječ je o staroj i opasnoj tehnologiji. Opasno je u procesu rada, opasan je nuklearni otpad, niko na svijetu ne zna šta da radi sa tim, a osim toga, veoma je skupo", rekao je Barbera.

Njemačka je prošle sedmice donijela zakon kojim se predviđa gašenje nuklearnih elektrana do 2022. godine.

Ukoliko Italija bude krenula putem Njemačke to će posebno razočarati predstavnike industrije koji vjeruju da alternativni izvori električne nisu pouzdani.

Silvio Rossignoli iz aviokompanije "Sekur" rekao je da samo nuklearna energija može garantovati redovne isporuke i snabdijevanje.

"Želimo nuklearnu energiju jer je ona povoljna za okolinu i mnogo je čistija od uglja i gasa, a osima toga, ne zavisite od uvoza iz drugih zemalja", rekao je on.

Druga referendumska pitanja su da li podržati privatizaciju sektora vodosnabdijevanja, kao i mogućnost izuzeća visoki državnih funkcionera sa suđenja, što se smatra veoma važnim za Berlusconija.

U ovom posljednjem slučaju riječ je o zakonu koji ministrima daje imunitet od pojavljivanja na sudu dok su na funkciji, a koji je donijet ubrzo poslije njegovog reizbora 2008.godine.

Protiv Berlusconija se trenutno vode tri sudska procesa, uključujući suđenje za plaćanje seksualnih usluga maloljetnoj prositutki, za davanje mita i za pronevjeru.

Ukoliko se građani izjasne za ukidanje imuniteta, to će biti direktan udarac za 74-godišnjeg premijera i dodatni pokazatelj nezadovoljstva građana njegovom vladom, poslije poraza njegove stranke Narod slobode na lokalnim izborima za gradonačelnike Milana i Napulja.

Ukoliko na referendum izađe više od 50 posto birača, i ukoliko se građani izjasne protiv, to će označiti kraj vladinih planova da reaktiviraju italijanski nuklerani program do 2014. godine.

Glasačka mjesta se zatvaraju večeras 22 sata po lokalnom vremenu, a sutra će biti ponovo otvorena od 7 do 15 sati. Rezultati se očekuju kasnije u ponedjeljak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: