Naredba premijera Contea
52

Italija prolazi najgoru krizu od Drugog svjetskog rata, zabranjene gotovo sve aktivnosti

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanski premijer Giuseppe Conte je naredio zatvaranje svih poslovnih objekata i prekid svih aktivnosti koje nisu ključne.

Italija je u blokadi zbog pandemije koronavirusa koja je usmrtila rekordan broj ljudi. Conte je rekao da se radi o najgoroj krizi nakon Drugog svjetskog rata te da je su dozvoljene samo aktivnosti od vitalnog značaja, a otvoreni su samo ključni objekti važni za nacionalnu proizvodnju. Ove mjere će biti na snazi najmanje do 3. aprila.

Premijer je zatražio od građana da ostanu mirni, da provode vrijeme u svojim domovima te da se suzdrže od pretjerane kupovine. Obećao je da će svi supermarketi, apoteke, bankarske usluge i najvažniji gradski prijevoz nastaviti raditi. Također, to se odnosi na najvažnije fabrike i poslovne objekte.

U Italiji je od koronavirusa umrlo oko 5.000 ljudi, a u subotu su umrle 793 osobe. Ukupno, zaraženo je više od 53.000 ljudi, piše Russia Today.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je podržao italijanske vlasti i narod te je obećao da će osigurati zaštitnu opremu, mobilne sanitete i drugu medicinsku opremu. Osam timova ruskih vojnih medicinskih stručnjaka i eksperata za virologiju bi trebalo stići u Italiju već danas.