Franco Frattini
0

"Italija počinje povlačenje vojnika iz Afganistana u ljeto 2011."

FENA
Franco Frattini
Franco Frattini
Italija bi mogla započeti s povlačenjem vojnika iz Afganistana idućeg ljeta, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Franco Frattini, dok se vlada suočava s rastućim pritiskom zbog svoje afganistanske misije nakon pogibije četiri talijanska vojnika.

"Italija, jedna od evropskih zemalja koje daju najviše vojnika za snage pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, počet će s povlačenjem vojnika u koordinicaciji sa saveznicima a Lisabonski samit u novembru bit će ključan u raspravama u vezi s predajom ovlasti na afganistanske snage", izjavio je Frattini.

"To u vezi s tempiranjem tek treba da se odluči: ljeto 2011. za početak postepenog povlačenja vojnika, s namjerom njegovog dovršenja do 2014. godine", izjavio je on za ljevičarske dnevne novine La Repubblica.

Vlada premijera Silvia Berlusconija našla se pod novim pritiskom opozicije da povuče vojnike nakon što su četiri talijanska vojnika poginula kada su pobunjenici iz zasjede napali njihovo vozilo u istočnom Afganistanu tokom vikenda, prenosi Reuters.