{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija: Nove mjere štednje, uslijedit će 50.000 otkaza

S
13.8.2011. u 12:57
0
1
Italija: Nove mjere štednje, uslijedit će 50.000 otkaza
0
Italija: Nove mjere štednje, uslijedit će 50.000 otkaza
Foto: AFP
Vlada Italije odobrila je antikrizni paket mjera kojim se predviđa smanjenjenje budžetskih troškova od 45 milijardi eura u naredne dvije godine, što je bio zahtjev Evropske centralne banke.
Mjere su odobrene na sinoćnjoj sjednici uprkos velikim kritikama lokalnih zvaničnika koji su ocijenili da predviđene uštede nisu ravnopravno raspoređene u društvu.

Uštede će se ostvariti kombinacijom smanjivanja javne potrošnje i višim porezima, a vladin plan italijanski parlament mora da prihvati u roku od 60 dana.

Usvojenim mjerama predviđeno je da naredne godine bude ušteđeno 20 milijardi eura, dok će 2013. godine uštede iznositi 25 milijardi eura.

Premijer Silvio Berlusconi izjavio je na konferenciji za novinare da su usvojene mjere bolne, ali neizbježne i da su odgovor na zahtjeve Evropske centralne banke, koja od Italije traži izbalansiran budžet i strukturne reforme kojima će se omogućiti privredni rast, prenosi BBC.

"Naša srca krvare. Ova vlada se hvalila da nikada nije posegnula u džepove Italijanskih građana ali situacija u svijetu se promijenila. Suočavamo se sa najvećim svjetskim izazovom", rekao je Berlusconi.

Evropska centralna banka u ponedjeljak je najavila da će otkupiti dug Italije smanjenjem njenih troškova zaduživanja.

Nove mjere stižu nakon julskih najava smanjene potrošnje čiji cilj je da dovedu budžet u ravnotežu do 2014. godine. Italijanski troškovi zaduživanja naglo su porasli uoči ovog poteza pošto su investitori izgubili povjerenje u sposobnost vlasti za smanje deficita.

Prema ovim mjerama, lokalne vlasti ukinuće više od 50.000 radnih mjesta u doglednoj budućnosti, a neki državni praznici koji padaju na radni dan bit će prebačeni na nedjelju kako bi se povećao broj radnih dana u godini.

Mjere obuhvataju dalje smanjenje budžeta po regijama i novi "solidarni porez" za one koji zarađuju dosta novca, pa će tako subjekti koji zarađuju više od 150 hiljada eura biti dodatno oporezovani sa 10 posto na godišnjem nivou u sljedeće dvije godine. Porezi na dividende i dobit od kamate porast će za 7,5 posto.

"Postoji rizik da će ove mjere negativno uticati na potrošnju tako što će usporiti rast sljedeće godine, ali plan ide u pravom smjeru smanjenja deficita", rekao je analitičar Fabio Fois.

Vodeći funkcioneri italijanskih regija kritikovali su smanjenje potrošnje i rekli da se "loše piše" uslugama kao što su obrazovanje, zdravstvo i održavanje puteva.

Italijanska berza oporavila se u petak nakon što je Italija zabranila kratku prodaju određenih dionica. Glavni indeks FTSE MIB naglo je porastao da bi krajem dana bio viši za četiri procenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: