|

Italija: Milano plaća građanima da ne voze automobile

Italija: Milano plaća građanima da ne voze automobile
4
F
FENA
17.12.2014. u 15:03
3
komentara
4

dijeljenja
Italija: Milano plaća građanima da ne voze automobile Foto: EPA
Evropske metropole se na različite načine bore protiv zagađenja zraka i velikih saobraćajnih gužvi. Dok London naplaćuje ulazak kolima u uži centar grada, a Hamburg aktivno radi na izbacivanju automobila iz grada do 2030. godine, Milano je smislio drugačiji način da motivira svoje građane da ne voze automobile po centru grada.
Umjesto da vozačima naplaćuje svaki ulazak u grad, uprava Milana je odlučila da motivira vozače da koriste javni prijevoz - besplatno.

Kampanja pod nazivom "Park Your Car and Go Public!" podrazumeva ugrađivanje telematik sistema u automobile svojih mušterija čime zvaničnici dobijaju informacije o tome koliko se često koristi automobil.

Ukoliko automobil ostaje uparkiran u periodu između 7.30 i 19.30, vlasnik dobija novčanu nagradu. U pitanju naravno nije posebno visoka svota već 1.5 eura dnevno, koliko je potrebno za kartu za javni prijevoz.

I dok ova kampanja svakako ima plemenit cilj čistijih gradova, postavlja se pitanje narušavanja građanskih sloboda vozača u čijim kolima bi se našli uređaji koji mjere koliko se često koristi automobil.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...