Italija i Libija spremne da ponovo aktiviraju sporazum o prijateljstvu

F
FENA
15.12.2011. u 14:21
0
1
Italija i Libija spremne da ponovo aktiviraju sporazum o prijateljstvu
0
Italija i Libija spremne da ponovo aktiviraju sporazum o prijateljstvu
Italija i Libija spremne su „ponovo aktivirati“ sporazum o prijateljstvu, izjavio je u četvrtak predsjednik vlade Mario Monti nakon sastanka s predsjednikom Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafom Abdul Dželilom.
Abdul Dželil se nalazi u Rimu na prvom u nizu sastanaka s talijanskim liderima. Sporazum o prijateljstvu potpisali su 2008. godine bivši lideri tih dviju zemalja Moamer Gadafi i Silvio Berlusconi, ali je suspendiran krajem februara nakon pobune u Libiji.

„Dogovorilil smo s Abdul Dželilom da obnovimo sporazum o prijateljstvu, čija je primjena suspendirana, a mi smo razmotrili konkretne mogućnosti koje će nam dozvoliti da se koncentriramo na prioritete nove Libije“, rekao je šef talijanske vlade na susretu s novinarima nakon sastanka.

Sporazum o prijateljstvu između Libije i Italije, koji su 30. augusta 2008. potpisali Gadafi i Berlusconi u Bengaziju, predviđa talijansko investiranje pet milijardi dolara u Libiju, kao kompenzaciju za kolonijalni period, od čega oko tri milijarde dolara za izgradnju priobalne autoceste u dužini 1.700 kilometara.

Zauzvrat, režim u Tripoliju je obećao da će ograničiti ilegalnu imigraciju sa svog teritorija. Sporazum koji omogućava i povratak u Libiju imigranata koji su otišli iz te zemlje doveo je do pada za 94 posto ilegalne imigracije prema jugu Italije.

Italija, bivša kolonijalna sila, prvi je trgovinski partner Libije.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: