Svijet
0

Italija: Desetine otrovanih pesto sosom kontaminiranim botoksom

Klix.ba
Više od 50 osoba u Italiji jelo je pesto lokalnog proizvođača i potražilo ljekarsku pomoć nakon što su im se pojavili simptomi poput povraćanja, dijareje i snažne groznice. Pesto je bio kontaminiran botoksom.

Ispitivanja su pokazala da se u pestu nalazila bakterija Clostridium botulinum, koja proizvodi otrov botulinum, a koji brojne javne ličnosti koriste kao kozmetički preparat. Botulinum u organizmu izaziva trovanje opasno po život.

Gotovo sve žrtve su iz oblasti Genove, rodnog mjesta čuvenog sosa. Šest osoba, uključujući i dvoje djece, zadržano je na pretragama.

Lokalni proizvođač, odgovoran za trovanje bavi se proizvodnjom pesto sosa gotovo dva stoljeća, ali je tek nedavno počeo da prodaje ranije pripremljene staklenke sosa. Vlasti su staklenke odmah povukle sa polica.

"U jednom uzorku pronašli smo određeni nivo supstanci koje su nas natjeralo da povučemo čitavu liniju proizvoda", rekao je Stefano Bruzzone, jedan od vlasnika kompanije, za lokalni list Il Secolo XIX.

Bruzzone je naveo i da su učinili sve da zbrinu svoje kupce te da godišnje troše 25 hiljada eura na laboratorijske analize kako bi izbjegli ovakva dešavanja.

"Ispitivanja su još uvijek u toku. Hipotetički botoks još uvijek nije potvrđen, ali tu je i dalje rizik da se otrov mogao razviti u jednoj liniji pesta", rekao je Bruzzone.

Međutim, list La Stampa je javio kako je "u jednoj od linija Pesto di Pra, koji proizvodi kompanija Ferrari e Bruzone, u internom ispitivanju pronađena bakterija Cloostridium botulium".

Otrov botoks može se pojaviti u konzervama i staklenkama te napada nervni simptopm. Iako izaziva simptome trovanja hranom, može dovesti i do ekstremnih slučajeva psihoze, pa čak i smrti.