Da se suzbije zaraza
31

Italija će angažovati 60.000 volontera da nadziru poštivanje socijalne distance na ulicama

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italija planira angažovati 60.000 volontera koji će na ulicama nadzirati i upozoravati ljude na poštivanje socijalne distance tokom druge faze otvaranja države koja podrazumijeva ukidanje karantina i popuštanje restriktivnih mjera.

Kako piše La Reppubblica ovaj plan su najavili ministar za regionalne poslove Francesco Boccia i Antonio Decaro gradonačelnik Barija i predsjednik ANCI-ja (udruženja italijanskih općina). Razlog tome je rast straha od toga da se ljudi dovoljno ne pridržavaju mjera distance te da su dovoljno blizu jedni drugih na plažama, u ugostiteljskim objektima i na javnim trgovima.

Javni poziv za ovu akciju će biti objavljen tokom sedmice Agencije civilne zaštite, a svi volonteri će lokalnim vlastima ponuditi pojačanu kontrolu na ulicama i pomoći najugroženijim kategorijama počevši od djece do najstarijih. On će biti prvobitno upućen nezaposlenima i korisnicima socijalnih naknada.

"Volonteri će budno nadzirati, ali biti i promotori dobrog ponašanja", kazao je gradonačelnik Barija i predsjednik Udruge talijanskih gradova Antonio Decaro.

Ministar Boccia najavio je da će volonteri djelovati pod nazivom "civilni pomoćnici" i da će nositi plave majice. "Bit će opremljeni snagom uvjeravanja, argumentima i osmijehom", naveo je ministar Boccia.

Italija je bila snažno pogođena pandemijom koronavirusa, koja je u martu doživjela vrhunac, a nakon toga se situacija počela stabilizovati pa je sedmicama padao broj zaraženih da bi uvedeni karantin u zemlji zvanično bio okončan 18. maja.

Boccia je kazao da vlada koristi načelo "mrkve i batine", koji djeluje, ali bi upozorio da bi daljnje ublažavanje mjera moglo biti odgođeno u slučaju neodgovornog i neprimjerenog ponašanja građana.

Italijanske vlasti za sada 3. juna predviđaju ukidanje zabrane putovanja između regija, a istog dana bi ova zemlja otvorila svoje granice za turiste iz zemalja Evropske unije.

U nedjelju je u ovoj zemlji registrovano ukupno 32.785 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa te ukupno 229.858 zaraženih.