24. januara u Parlamentu
41

Italija bira novog predsjednika: Mario Draghi i Silvio Berlusconi glavni kandidati za funkciju

V. K.
Silvio Berlusconi i Mario Draghi (Foto: EPA-EFE)
Silvio Berlusconi i Mario Draghi (Foto: EPA-EFE)
Zastupnici u Parlamentu Italije dogovorili su održavanje sjednice 24. januara na kojoj će se birati i nasljednik Sergia Mattarelle na poziciji predsjednika Italije.

Predsjednik Donjeg doma Parlamenta Italije Roberto Fico izjavio je kako će parlamentarci, ali i regionalni predstavnici 24. januara odabrati novog predsjednika koji bi trebao predstavljati državu u narednim godinama.

"Sazvao sam Skupštinu na zajedničku sjednicu za izbor predsjednika Republike 24. januara u 15 sati", rekao je Roberto Fico.

Iako je uloga predsjednika Italije u političkom životu države prilično počasna, predsjednik ima i ključnu ulogu u slučaju političke krize u državi što je često slučaj.

Parlament Italije (Foto: EPA-EFE)
Parlament Italije (Foto: EPA-EFE)

Prema izbornim pravilima, ukupno 1.009 predstavnika Senata, Predstavničkog doma te 58 regionalnih predstavnika, tajno će glasati u nekoliko krugova glasanja. U prva tri kruga glasanja, potrebna je dvotrećinska većina za izbor predsjednika. Od četvrtog kruga i dalje, za izbor predsjednika potrebna je apsolutna većina.

Već krajem decembra, italijanski mediji su počeli govoriti o potencijalnim imenima koja bi mogla zamijeniti Mattarellu. Između ostalog, jedno od imena koje se spominje je i aktuelni premijer Italije Mario Draghi.

"Moja politička sudbina je apsolutno nevažna. Nemam posebne aspiracije ove ili one vrste. Ja sam muškarac, ako hoćete i djed, koji je u službi institucija", rekao je Draghi o mogućem imenovanju na funkciju.

Drugi kandidat za predsjednika kojeg podržavaju zastupnici desnog centra je bivši premijer države Silvio Berlusconi. Naravno, imenovanje dobro poznate osobe na mjesto predsjednika države predstavlja prijedlog s kojim se predstavnici ljevičarskih opcija u Italiji ne slažu.

Pored Draghija i Berlusconija koji trenutno predstavljaju najčešće spominjana imena u kandidaturi za predsjednika, kao moguća imena za poziciju predsjednika spominju se i bivši premijer Guliano Amato, bivši predsjednik Donjeg doma Pier Ferdinando Casini, ali i trenutna ministrica pravde u vladi Draghija Marta Cartabia.