Nova knjiga, nova otkrića
0

Isus je bio sin arhitekte, ne stolara

Sarajevo-x.com
I najveće priče ponekad dobijaju svoje druge verzije. Onoj o Isusu Kristu se to upravo desilo. Isus, naime, nije sin stolara već uspješnog arhitekte iz srednje klase. Ovo tvrdi dr. Adam Bradford u svojoj novoj knjizi "Otkriće Isusa", dodajući pri tom da je razotkrio i tzv. "nedostajuće godine" Isusovog života, od 12 do 30, što je period o kojem se malo zna.

Dr. Bradford u svojoj knjizi tvrdi da je upravo u to vrijeme Isus studirao u vjerskim školama i postao vodeći rabin u Judeji.

Radikalna revizija kršćanske historije koju on zagovara, tako bi dovela do otkrića da je Isus govorio iz svog iskustva.

Dr. Bradford je analizirao originalne biblijske skripte na grčkom i hebrejskom jeziku pokušavajući da otkrije istinu i Kristovoj prošlosti.

On kaže da je pogrešan prijevod grčke riječi "tekton" u opisu profesije Isusovog oca Jozefa, jedna od mnogih grešaka koja je vodila fundamentalnom razumijevanju Kristovog karaktera.

Dr. Bradford tvrdi da je "tekton" najčešće prevođeno kao "stolar", dok u stvarnosti ta je riječ najbliža značenju "vodeći arhitekta", te bi Jozef kao takav imao veći status zbog kojeg je mogao i bolje obrazovati svoga sina.

U većini engleskih prijevoda Biblije, Jozef je opisan kao "samo čovjek" ili "just man", dok prema njegovom tumačenju, riječ "man" nije originalni grčki tekst dok riječ "just" označava u stvari višeg religijskog učenjaka uključenog u sudstvo.

"Ako je Isus bio sin siromašnog stolara sa nekim radikalnim idejama, niko ne bi bio previše zabrinut zbog onoga što je on govorio", kaže dr. Bradford za Daily Mail.

Zbog toga što je Isus bio učen da postane najobrazovaniji Jevrej svoga vremena, to mu je dalo šansu da ostvari izvanredan utjecaj i da radi stvari zbog kojih bi normalni Jevreji bili zatvoreni.

"Krist je uživao socijalne privilegije koje nisu bile dostupne neobrazovanom stolaru. On ne samo da je bio u mogućnosti da isprazni zvaničnu tržnicu u hramu u dvije prilike, nego je i podučavao u sudovima i sinagogama", piše u knjizi "Otkriće Isusa".

Malo se zna o tome šta je Isus radio kada mu je bilo 12 godina, kada se vjeruje da je proslavio Pesah sa porodicom u Jerusalemu, i 30.godini, kada ga je krstio Ivan.

Dr. Bradford vjeruje da Isus tokom ovog perioda postao vodeći rabin. Navodno je već sa 12 godina zapanjio doktore prava svojim znanjem i zasigurno su ga poslije primili u svoje škole.

" U jevrejskom sistemu, Isus se ne bi pojavio u javnom životu sve do svoje 30. godine kada je postao 'didaskalos', što je riječ koja je trenutno u Bibliji prevedena kao 'učitelj', ali u stvari ona označava veći status i značenje", kaže dr. Bradford.

On navodi da su jevrejske vlasti uložile mnogo vremena i nade u njega, i to objašnjava zbog čega su postale tako bijesne u svojoj mržnji prema njemu nakon što "odstupio od poruke".

"On je bio njihova velika nada koja je odstupila od jevrejske vjere, i tako izdao ono iza čega su oni stajali", navodi ovaj britanski profesor.