|

Istraživanja: Svaka treća žena u svijetu iskusi fizičko ili seksualno nasilje

Istraživanja: Svaka treća žena u svijetu iskusi fizičko ili seksualno nasilje
7
S
SRNA
7.3.2017. u 11:33
37
komentara
7

dijeljenja
Istraživanja: Svaka treća žena u svijetu iskusi fizičko ili seksualno nasilje Foto: AFP
Nasilje je najveći problem sa kojim su žene suočene - svaka treća žena u svijetu iskusi fizičko ili seksualno nasilje, a 50 odsto žena ubiju njihovi partneri ili članovi porodice, pokazuju podaci agencije UN žene.
Izvršna direktorica ove agencije Pumzile Mlambo-Ngcuka upozorava da se, uprkos decenijama napora u ostvarivanju jednakih prava, ni za jednu zemlju ne može reći da ima spolnu ravnopravnost.

Ona navodi da je globalna razlika u platama od 24 posto u korist muškaraca - "najveća pljačka žena".

Agencija UN žene pokrenula je svjetsku koaliciju za borbu protiv nejednakosti plata tokom skorog sastanka Komisije UN o statusu žena.

Blizu 120 miliona djevojaka širom svijeta, ili, otprilike, svaka deseta, bila je prisiljena na seks ili druge oblike spolnog zlostavljanja, upozorava Agencija.

Čak se i zemlje koje imaju najviše pokazatelje spolne ravnopravnosti poput Islanda, još uvijek suočavaju s nasiljem nad ženama, prenose analitički portali.

Mlambo-Ngcuka ističe Kolumbiju, koja je nedavno izašla iz 52-godišnjeg građanskog rata, u kome je ubijeno više od 220.000 ljudi, kao primjer države koja je, kada je riječ o spolnoj ravnopravnosti, pretekla svoje susjede.

Kolumbijski Kongres i pobunjenici postigli su mirovni sporazum koji ženama daje zemljišna i vlasnička prava i predviđa progon silovatelja i na strani vladinih snaga i na strani pobunjenika.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...