Svijet
2

Istražilac Tužilaštva BiH snimljen kako uzima novac

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju istražiocu Državnog tužilaštva Muji Smajloviću prikazan je videosnimak na kojem se vidi kako on uzima kovertu sa 1.000 eura od informatora kodnog naziva “Robot”, prenosi BIRN - Justice Report.

Snimke, presretnute razgovore i fotografije na suđenju je, kao svjedok Tužilaštva, pokazao istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji je bio uključen u istragu protiv Smajlovića. Sudija Izo Tankić je zamolio da se ne objavljuje ime ovog istražioca s obzirom da radi na osjetljivim istragama.

Istražilac je rekao da je preko informatora “Robota” razmjena dogovorena sredinom decembra 2014. godine. Prethodno se on sastao sa Smajlovićem u ugostiteljskom objektu prekoputa zgrade u kojoj su smješteni Tužilaštvo i Sud BiH.

Pred kraj radnog vremena tog dana, kako se iz snimaka i razgovora moglo vidjeti, informator i optuženi Smajlović ponovo su se sastali u naselju Aneks, nedaleko od Tužilaštva. Na snimku se vidi da Smajlović ulazi u vozilo informatora, koji mu zatim predaje kovertu i pokazuje novac.

“Ovo je za početak”, kazao je informator “Robot”, koji je potom u Smajlovićevo vozilo ubacio i mandarine.

Nije objašnjeno zbog čega se Smajloviću daje novac i ko je pošiljalac.

Tužilac Džermin Pašić je najavio da će informator biti saslušan kao svjedok.

Smajlović je optužen da je od 2012. do početka 2015. godine bez znanja tužitelja ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužiteljstvu BiH, obećavajući im pogodnosti, za što je primio najmanje 20.000 maraka i darove.

Istražilac je rekao je da je postupak protiv Smajlovića pokrenut nakon što se on spominjao u istrazi SIPA-inog odjela iz Mostara protiv Zdravka Jurkovića i ostalih.

Na suđenju je prikazan videosnimak bez tona, na kojem se vidi kako Smajlović ulazi u ugostiteljski objekat prekoputa zgrade Tužilaštva i Suda, te sjeda za sto sa Jurkovićem. Na snimku se vide i druge osobe, koje će, kako je kazao tužilac Pašić, o tome detaljno svjedočiti.

Na suđenju je istražilac SIPA-e puštao presretnute razgovore između Smajlovića i Roberta Iličića, koji je imao status osumnjičenog u ovom predmetu, ali nije optužen. Prema pisanju medija, Iličića je u odsutnosti sud u Splitu 2009. osudio na devet godina zatvora zbog trgovine drogom.

Na jednom od snimaka, kako se moglo čuti, Iličić obavještava Smajlovića da se tužiteljica iz Splita sastala sa Božom Mihajlovićem, šefom Odjela za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Iličić mu je rekao da su se sastali radi “prebacivanja predmeta”, te ga moli da se “uputi u sve”. Na suđenju se nije moglo čuti da li je Smajlović uradio nešto po tom pitanju.

Suđenje se nastavlja narednog utorka, 5. aprila, piše BIRN - Justice Report.