|

Direktor Granične policije svjedočio protiv Muje Smajlovića

Direktor Granične policije svjedočio protiv Muje Smajlovića
0
F
FENA
8.3.2016. u 14:47
5
komentara
0

dijeljenja
Direktor Granične policije svjedočio protiv Muje Smajlovića Zoran Galić
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić govorio je o nejasnoćama koje su se pojavile tokom istrage protiv kriminalne grupe Mate Šimića iz Borajne kod Gruda, prilikom koje je surađivao s optuženim Mujom Smajlovićem, javlja BIRN BiH.
Galić je rekao kako je prije imenovanja u Graničnu policiju obavljao poslove direktora policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona te da je u tom razdoblju sa Smajlovićem, koji je bio istražitelj u Tužilaštvu BiH, surađivao u istrazi protiv Šimića.

Prema Galićevim riječima, Smajlović je Roberta Iličića predstavio kao ključnu osobu koja pomaže Tužilaštvu BiH. Kako su pisali mediji, Iličića je u odsustvu 2009. sud u Splitu osudio na devet godina zatvora zbog trgovine drogom.

Svjedok Galić se prisjetio kako je Iličić jedne prilike kazao da su mu šefovi tužitelji Državnog tužilaštva Božo Mihajlović i Dubravko Čampara.

Smajlović je optužen da je od 2012. do početka 2015. bez znanja tužitelja ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužilaštvu BiH, obećavajući im pogodnosti, za što je primio najmanje 20 000 KM i darove.

Galić je dodao kako se Smajlović ponašao profesionalno i da mu je nadređeni bio tužitelj Dubravko Čampara.

"Samo se nije uklapao Robert Iličić", rekao je Galić, te dodao kako je mislio da se radi o doušniku.

Tokom istrage protiv Šimića, Galić je kazao kako su se “pojavile nejasnoće oko Iličića”. Kao primjer on je naveo kako je Iličić došao do iskaza jednoga svjedoka koji je prethodno tražio da izbjegne sastanak sa Smajlovićem, uz obrazloženje da će “to znati Iličić”.

Galić, koji je u međuvremenu imenovan za direktora Granične policije, ispričao je kako je razgovarao s tužiteljem Čamparom o Iličiću. Naveo je kako mu je Čampara rekao da Iličić uopće nije registrirani informator.

"To je laž. To je njegova i Mujina priča", prisjetio se svjedok Čamparinih riječi.

Javnost je isključena prije nego je obrana optuženoga Smajlovića postavljala pitanja. Sudac Izo Tankić je ovakvu odluku donio na osnovi zahtjeva branitelja Vlade Adamovića.

Pravosnažnom presudom Suda BiH iz 2014. godine Mato Šimić je osuđen na 13, a njegov brat Blago na osam godina zatvora zbog trgovine drogom i nelegalnog posjedovanja oružja.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...