Napori republikanaca
80

Istraga o opozivu Bidena: Približava li se formalno glasanje

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjedavajući američkog Predstavničkog doma Mike Johnson signalizirao je u subotu da se republikanci približavaju formalnom glasanju za pokretanje istrage o opozivu predsjednika Joe Bidena.

Johnson smatra da republikanci u Predstavničkom domu imaju glasove da pokrenu zvaničnu istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena, insistirajući da je takav potez "postao neophodan korak".

U nastupu zajedno sa zastupnicom Elise Stefanik, Johnson je na Fox News-u rekao da planira glasati o opozivu.

"Elise i ja smo dva puta služili u timu odbrane Donalda Trumpa za opoziv, kada su ga demokrate koristile u drske, stranačke političke svrhe. Osuđivali smo njegovu upotrebu. Ovo je veoma različito. Zapamtite, mi smo tim za vladavinu zakona. Moramo to da uradimo veoma metodično", rekao je on.

Johnson je tvrdio da je Bijela kuća zamjerala tri odbora Predstavničkog doma predvođena GOP-om koji su vodili istragu o opozivu – pravosuđe, nadzor i načini i sredstva.

"Spriječavaju najmanje dva do tri svedoka (Ministarstva pravde) da se jave i zadržavaju hiljade stranica dokaza. Dakle, formalno glasanje o opozivu će nam omogućiti da pređemo na sljedeći neophodan korak. I mislim da je to nešto što moramo učiniti u ovom trenutku", mišljenja je Johnson.

Dodao je da misli da će njegova stranka imati dovoljno glasova da pokrene istragu o opozivu i da ne očekuje nikakvu podršku demokrata.

Bijela kuća, koja je napore republikanaca u istrazi o opozivu okarakterisala kao "nelegitimne", nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar u subotu.

Republikanci su u petak napustili sastanak zatvorenih vrata, te naznačili da bi Dom mogao glasati za formalno odobrenje istrage o opozivu predsjednika već sljedeće sedmice.

Predsjedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma James Comer, koji je optuživao porodicu Biden da se bavi sumnjivim poslovnim praksama, rekao je da će rukovodstvo GOP-a odrediti vrijeme glasanja, te da on to želi "prije" nego kasnije.

Nadzorni odbor je saopštio da je pribavio finansijsku dokumentaciju koja, kako se navodi, pokazuje da su članovi porodice Biden osnovali više od 20 lažnih kompanija. Te kompanije su, tvrdi vijeće, bile dio nastojanja da se prikriju plaćanja stranih protivnika.

Zastupnik Bijele kuće Richard Sauber osudio je pozive kao "neopravdane", napisavši u pismu da su "zahtjevi poslani uprkos činjenici da su, nakon godinu dana istrage, obimni zapisi i svjedočenja desetina svjedoka opovrgli vaše neosnovane navode o predsjedniku".