Svijet
0

Istočnoj Libiji prijeti nestašica hrane

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Istočni dio Libije, koji je pod kontrolom pobunjenika, bit će pogođen ozbiljnom nestašicom hrane i lijekova u naredne tri nedjelje, prognozirao je u ponedjeljak tamošnji dobrovoljac u sektoru javnog zdravstva Kalifa el-Faituri.

Nasilni protesti u Libiji ometaju uvoz, lokalnu snabdijevenost svježom hranom i domaću proizvodnju, upozorili su građani drugog po veličini libijskog grada - Benghazija, pri čemu su mnoge prodavnice i fabrike zatvorene otkad je taj grad prije sedmicu dana dospio u ruke pobunjenika, prenio je Reuters.

"Doživjet ćemo ozbiljnu nestašicu hrane, pića, lijekova i medicinske opreme za dvije, najviše tri nedjelje. Potrebna nam je inostrana pomoć", izjavio je El-Faituri, koji navodi da je prije pet dana u saradnji s ljekarima, sestrama i drugim medicinskim osobljem obavio analizu snabdjevenosti hranom i lijekovima

Istočna Libija je u rukama demonstranata, dok se vođa te zemlje, pukovnik Moammer Gaddafi, i dalje opire odlasku s vlasti, što od njega traže učesnici sve intenzivnijih protesta u prijestonici Tripoliju na zapadu države.