Svijet
0

Ističe vrijeme za pronalazak crne kutije malezijskog aviona

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Još tri predmeta uočena su tokom potraga za dijelovima palog malezijskog aviona koji je nestao prije tri sedmice. Kineska letjelica koja oblijeće iznad Indijskog okeana vidjela je bijele i narandžaste predmete, javlja Sky News.
Foto: AFP
Foto: AFP

Letjelica Ilyushin IL-76 koja je uočila predmete, bila je prva koja se vratila sa istraživačke zone koja je udaljena bivše od 1.770 kilometara zapadno od Pertha.

U današnjoj istrazi uključeno je osam aviona, a trebalo bi se do kraja dana priključiti i šest kineskih brodova.

Australski ratni broj krenuo je iz Pertha i trebao bi stići na lokaciju za tri dana.

Predmeti raznih veličina, oblika i boja uočeni su u petak kada su avioni nadlijetali područje, no još nema informacija o tim predmetima. Kako javlja BBC, dva broda pokušavaju pokupiti uočene predmete.

"Čekamo izvještaj o tome da li su uspjeli pokupiti te predmete što bi nam moglo dati više podataka o avionu. Nećemo odustati dok ne saznamo šta se dogodilo s avionom a nastavljamo tražiti moguće preživjele uprkos malim nadanjima. Čuda se ipak dešavaju", rekao je Hishammuddin Hussein, ministar saobraćaja Malezije.

Nova zona istraživanja udaljena je 1.102 km sjeverno od zone gdje se prvobitno tražilo.

Vrijeme za pronalaženje crne kutije ističe, s obzirom na to da vijek baterije koja se nalazi u instrumentima, a pomaže u lociranju, traje 30 dana, a problem može stvoriti i to što se nalazi na velikoj dubini okeana.

Neki od članova porodica putnika malezijskog aviona ne prihvataju pretpostavke Malezije o tome šta se dogodilo s avionom i optužuju vlasti da čuvaju informacije za sebe.

Na letu od Kuala Lumpura prema Pekingu bilo je 239 osoba. Dvogodišnja beba Moheng bio je najmlađi putnik.